Predsednik Rdečega križa Slovenije (RKS) Alojz Kovačič in generalna sekretarka RKS Cvetka Tomin sta se v poslanici ob tednu RKS zahvalila za pogum, predanost in dosežke več kot 13.000 prostovoljk in prostovoljcev ter delavcev RKS, ki vsak dan v svojem okolju delajo z ljudmi v najhujših trenutkih njihovih življenj - v revščini, nesrečah in krizah.

»Prvi se odzivajo in tako neprecenljivo prispevajo k naši moči in dosegu v skupnosti in dajejo najboljše možnosti naši nevtralni, neodvisni in nepristranski humanitarni akciji, da doseže tiste, ki najbolj potrebujejo pomoč,« sta še zapisala.

Pošta Slovenije je ob tej priložnosti tako kot pretekla leta izdala 2.600.000 doplačilnih znamk, katerih izkupiček bo namenjen dobrodelnim namenom. Doplačilo za znamke znaša 17 centov. Med lanskoletnim tednom Rdečega križa so s to akcijo zbrali 302.920,15 evra.

RKS je ta denar namenil med drugim za razvojne projekte, izvedbo XII. državnega preverjanja osnovnošolskih ekip prve pomoči in projekta Drobtinica, aktivnostim območnih združenj RKS pri nakupu šolskih potrebščin, za denarno pomoč posameznikom in družinam ter za usposabljanje prostovoljk in prostovoljcev in izvedbo drugih socialno-humanitarnih programov.

Od danes naprej številne aktivnosti

V okviru tedna RKS, ki vsako leto poteka med 8. in 15. majem, bodo potekale številne aktivnosti, Prvič letos pa bodo na državnem preverjanju svojo usposobljenost preverile tudi srednješolske ekipe prve pomoči. Na petih deloviščih v ljubljanskem Tivoliju se bodo člani dvanajstih srednješolskih ekip prve pomoči preizkusili v ukrepanju ob različnih primerih poškodb.

V soboto pa bodo člani dvanajstih osnovnošolskih ekip prve pomoči svoje znanje pokazali v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli rtič.

Svetovni dan Rdečega križa zaznamujemo ob obletnici rojstva ustanovitelja organizacije Švicarja Henrija Dunanta. Kot očividcu bitke pri Solferinu v Italiji se mu je porodila zamisel, da bi ustanovil organizacijo, ki bi nevtralno pomagala vsem ranjenim vojakom. Zamisel se je 1863 uresničila v podobi Rdečega križa. Danes organizacija deluje v 160 državah.