Napad na svetišče pripadnikov mistične veje islama se je zgodilo v času svetega muslimanskega meseca ramazan, izpostavljajo tuje tiskovne agencije. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče.

Predstavnik policije Muhamad Ašfag je na novinarski konferenci povedal, da so bili tarča »morebitnega samomorilskega napada« varnostniki svetišča, a poudaril, da vzrok eksplozije še preiskujejo. Po njegovih navedbah so bili v eksploziji ubiti trije policisti in civilist, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Svetišče iz 11. stoletja je bilo tarča napadov že v preteklosti. V samomorilskem napadu leta 2010 je bilo ubitih več kot 40 ljudi. Svetišče je sicer močno varovano.

Nahaja se v starem delu mesta, obdanem z obzidjem, v tem drugem največjem pakistanskem mestu. Letno ga obišče več sto tisoč ljudi, tako sunitov kot šiitov, navaja britanski BBC.

Sufiji pogosto tarča napadov

Sufiji so pogosto tarča krvavih napadov skrajnih islamistov v Pakistanu, tudi džihadistične skupine Islamska država, saj so po njihovem prepričanju nekateri njihovi rituali v nasprotju z islamom.

Pakistan je boj proti skrajnežem okrepil po najbolj smrtonosnem napadu v državi leta 2014, ko je bilo v napadu na šolo v Pešavarju ubitih več kot 150 ljudi, večinoma otrok. Od takrat so se varnostne razmere v državi zelo izboljšale, vendar pa skrajneži še vedno izvajajo odmevne napade. Kritiki opozarjajo, da se vlada v boju proti ekstremizmu ni lotila njegovih korenin, še navaja AFP.