Nasprotniki novega zakona so protestirali več tednov, Ameriška zveza državljanskih svoboščin (ACLU) pa je prepričana, da bo njihova tožba na zveznem sodišču uspešna. Podobne prepovedi splava v državah z republikansko večino so namreč zvezna sodišča doslej redno zavračala.

Vendar pa je republikanec Donald Trump z dvema imenovanjema zagotovil trdno konservativno večino na vrhovnem sodišču ZDA in nasprotniki splava upajo, da bo najvišje sodno telo v državi kmalu razveljavilo lastno odločitev v primeru Roe proti Wade, s katero so Američanke leta 1973 dobile pravico do splava.

Po starem zakonu Georgie so imele ženske pravico do splava do 20. tedna nosečnosti. Če ga sodišča do takrat ne bodo blokirala, bo nov zakon začel veljati 1. januarja 2020.

Nov zakon prepoveduje splav takoj, ko je moč zaznati utrip srca, vendar dovoljuje izjeme v primeru posilstev ali incestov, ampak le, če ženska zločin pred splavom prijavi policiji. Dovoljena je tudi izjema, ko gre za odločitev med življenjem nosečnice in zarodka, ter izjema, če zdravniki ugotovijo, da zarodek ne bo mogel preživeti izven maternice zaradi resnih zdravstvenih okvar.