Hrvaška vlada je v javnem razpisu ocenila vrednost hotela Zagorje na nekaj manj kot 12 milijonov kun (1,6 milijona evrov). Družba Zhongya pa je ponudila 14,1 milijona kun (1,9 milijona evrov). Hrvaška vlada je pred tem večkrat neuspešno poskušala prodati popolnoma zapuščeno 27.000 kvadratnih metrov veliko poslopje.

Med nedavnim obiskom kitajske vladne delegacije na Hrvaškem je Kumrovec znova obiskala kitajska podjetnica Jiang Yu, ki je lastnica nepremičninske družbe Zhongya in je večkrat izrazila interes, da bi vložila denar v hotel in spominski park nekdanjega jugoslovanskega voditelja Josipa Broza Tita v njegovi rojstni vasi.

Interes tudi za vlaganje v turizem v hrvaškem Zagorju

Hrvaški mediji so poročali, da je Jiangova zainteresirana tudi za druga vlaganja v turizem v hrvaškem Zagorju, kot so toplice, kongresni center in podobno.

Predsednik Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar je danes že sporočil, da je kitajska družba kupila zgradbo nekdanje politične šole v Kumrovcu in da bo investicija v kongresni turizem v kumrovški občini zelo kmalu uresničena.

Politična šola v Kumrovcu, ki je bila zgrajena leta 1981, je bila osrednja izobraževalna institucija jugoslovanskih komunistov. Med številnimi mentorji in predavatelji so bili tudi Milan Kučan, Stane Dolanc, Ciril Ribičič, Lev Kreft in Slavoj Žižek, so v različnih reportažah o uničeni zgradbi kumrovške politične šole poročali hrvaški mediji.

Politična šola je imela v času delovanja veliko dvorano s 380 sedeži, pet kabinetov, knjižnico, restavracijo, 150 sob, športno dvorano in protijedrsko zaklonišče.