Napadalec Maribora Jan Mlakar je z dvema goloma proti Gorici postal najboljši igralec 31. kroga prve slovenske lige po izboru Dnevnikove žirije. V vijoličnem dresu ga do konca sezone čaka še pet prvenstvenih tekem in finalni obračun v slovenskem pokalu proti Olimpiji, nato bo pospravil garderobo in se preselil v Anglijo.

Dvajsetletni Ljubljančan se je v mladih selekcijah kalil v Domžalah in zgodaj odšel v Fiorentino. Športni direktor Maribora Zlatko Zahović ga je pred letom dni in pol zvabil v Ljudski vrt, kjer se je uveljavil v napadu skorajšnjih državnih prvakov. Ko je pozimi odšel na preizkus k angleškemu premierligašu Brightonu in uspešno prestal zdravniški pregled, je kmalu postalo jasno, da se je v njegovi karieri zgodila prelomnica. Podpisal je pogodbo za tri milijone evrov odškodnine, kar je rekorden znesek za prestop nogometaša iz Maribora, a bo polovico zneska prejel italijanski prvoligaš Fiorentina, saj sta se kluba tako dogovorila ob Mlakarjevem brezplačnem prihodu pod Kalvarijo. Na Otok se bo Mlakar dokončno preselil po koncu letošnjih obveznosti v Mariboru in v prihodnji sezoni igral v najmočnejšem angleškem tekmovanju, saj si je Brighton že zagotovil obstanek med najboljšimi.

Mlakar bo v soboto med glavnimi aduti vijoličnih za petnajsto šampionsko zvezdico Maribora, ki jo bo na domačem igrišču naskakoval ravno na derbiju z Olimpijo. Ljubljanski vezist Rok Kronaveter je medtem prevzel vodstvo v skupnem seštevku Dnevnikovega glasovanja za najboljšega igralca sezone. Pred zadnjimi petimi krogi so se v lov za Kronavetrom podali Mariborčani. Rok Kronaveter ima trenutno 49 točk, ujamejo ga lahko še Dino Hotić (35), Luka Zahović (34), Jan Mlakar (30), Amir Dervišević (29), Marcos Tavares (26)…