Snuker ima novega junaka. Judd Trump je v Shieffeldu prvič postal svetovni prvak, potem ko je bil v finalu po izjemni predstavi z 18:9 boljši od Johna Higginsa. Triinštiridesetletni Škot je tretjič zapored izgubil finale svetovnega prvenstva, a je s štirimi naslovi še vedno četrti najuspešnejši igralec v zgodovini. Od aktivnih igralcev je od njega boljši le Ronnie O'Sullivan s petimi naslovi. Najpopularnejšega igralca snukerja je že v prvem krogu izločil amater James Cahill ter poskrbel za največje presenečenje sicer številnih nepričakovanih rezultatov.

Judd Trump je do letos veljal za najboljšega igralca na svetu, ki še ni osvojil naslova svetovnega prvaka. Bil je čudežni deček, zelo trofejen v otroških in mladinskih kategorijah. Prvič se je v finale svetovnega prvenstva uvrstil pred osmimi leti, kjer je moral priznati premoč prav Higginsu. Pred letošnjim prvenstvom je 29-letni Anglež sodil v krog najožjih favoritov. Na začetku prvenstva ni kazal svojih najboljših iger, saj je v prvem krogu z 10:9 premagal Tajca Una Nooha Thepchaiyo, v drugem pa je proti Kitajcu Dingu Junhuiju pred zadnjim terminom zaostajal s 7:9. Sledil je izjemen Trumpov napad, saj je najprej s 13:9 premagal Kitajca, v četrtfinalu pa dobil še šest iger zapored za vodstvo s 6:0 proti Škotu Stephenu Maguireu, ki ga je ugnal s 13:6. V polfinalu je bil Trump s 17:11 boljši od rojaka Garyja Wilsna. V finalu se je pokazal v najlepši luči doslej. Bil je sproščen, izvajal je atraktivne udarce, se pogovarjal s publiko ter celo zaploskal večnemu tekmecu ob izvajanju atraktivnih potez.

»Odigral sem dvoboj življenja. Trdo sem garal za to lovoriko. Zdaj jo imam in bom lahko vse življenje miren. Osvojil sem pokal, ki si ga želi vsak igralec snukerja,« je bil navdušen Judd Trump, ki je za zmago prejel rekordni znesek. Naslov svetovnega prvaka mu je navrgel pol milijona funtov (585.000 evrov), hkrati pa je postal prvi igralec v zgodovini snukerja, ki je v eni sezoni z nagradami zaslužil več kot milijon funtov. Glede na to, da je snuker vse bolj globalen šport, saj je šla slika finala iz Shieffielda v 130 držav sveta, se v prihodnosti tej športni panogi obetajo še višji zneski.

Letošnje svetovno prvenstvo v snukerju je bilo polno presežkov in rekordov. Kako izjemen je bil finale, kljub dejstvu, da je bilo odigranih le 27 partij od 35 možnih, kaže podatek, da sta Judd Trump in John Higgins postavila nov rekord stotic. Dosegla sta jih enajst (Trump sedem, Higgins štiri) ter izboljšala dosedanji rekord osmih, ki sta jih leta 2002 postavila Stephen Hendry in Peter Ebdon ter leta 2013 Ronnie O'Sullivan in Barry Hawkins. Omeniti kaže, da sta oba v finalu zapravila priložnost doseči maksimalen točkovni zbir 147. Tovrstna popolnost je bila doslej na svetovnih prvenstvih odigrana le desetkrat, s po tremi maksimalnimi rezultati pa prednjačita Stephen Hendry in Ronnie O'Sullivan. Nagrada za maksimalni točkovni dosežek je bila letos v teatru Crucible rekordna, saj bi igralec prejel 60.000 funtov. Letos je najboljših 32 igralcev na svetu v Angliji krepko izboljšalo tudi rekord stotic. Igralci so jih dosegli 100, kar 14 več kot v letih 2015 in 2016.