Dividenda naj bi znašala 5,50 evra na delnico, so danes sporočili iz Alstoma. Lani je francosko podjetje svojim delničarjem izplačalo le po 35 centov na delnico.

Analitiki so sicer pričakovali, da bo Alstom zaradi prodaje neke naložbe precej zvišal dividende, vseeno pa ne v takšnem obsegu, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Vlagatelji so novico sprejeli z veseljem in delnice družbe so se doslej na borzi v Parizu podražile za 2,10 odstotka.

Alstom lahko med delničarje razdeli večji del dobička zato, ker je izstopil iz treh energetskih podjetij v skupni lasti z ameriškim koncernom General Electric. Prodaja mu je prinesla 2,6 milijarde evrov.

Ne glede na spodletelo združitev železniških divizij je Alstom v poslovnem letu, ki se je končalo 30. marca, uspešno posloval. Prihodki so se povečali za deset odstotkov na 8,1 milijarde evrov, kar je več od njegovih lastnih napovedi in tudi pričakovanj analitikov. Čisti dobiček se je povečal za 43 odstotkov na 681 milijonov evrov.

Potem ko je združitev s Siemensom padla v vodo, se Francozi osredotočajo na nova partnerstva in prevzeme in želijo z globalnimi projekti še povečati svojo konkurenčnost.