Protestniki pravijo, da se z načrti za odstrel volka in medveda v Sloveniji vijuga med zakoni, saj obe vrsti sodita med zaščitene. Pav tako so kritični do poskusov ustrahovanja javnosti z zvermi, ki ga pripisujeta zagovornikom odstrela. Pravijo, da zveri niso napadalne do človeka, temveč se raje umaknejo, saj mi nismo njihova hrana. Pravijo tudi, da smo v resnici prav mi tisti, ki vdiramo v njihovo naravno okolje in jih ogrožamo. Opozorili so še, da v Sloveniji še ni bilo potrjen niti en primer napada volka na človeka. Tudi primerov napadov medveda na človeka ni veliko.

Hkrati pravijo, da uravnavanje volka v naravi ni potrebno, saj to storijo njihovi socialni in drugi naravni mehanizmi. Navedli so tudi raziskave, ki kažejo, da ima prav odstrel volkov več posledic. Napadi na drobnico bi se namreč lahko zgodili zaradi razpada tropov po odstrelu starejših volkov in neizkušenosti mlajših volkov, ki so se namesto na težje ulovljiv plen spravili na lažje ulovljive domače živali.

Ministrstvo: Potrebno je selektivno in strokovno poseganje v populacijo zveri

»Omejeno, selektivno in strokovno poseganje v populacijo zveri je potrebno, saj število medvedov in volkov v zadnjih letih narašča, ukrepi za preprečevanje škode na premoženju in zagotavljanja sobivanja pa ne zmanjšujejo verjetnosti konfliktov. Redni odstrel zveri ne ogroža ugodnega stanja,« so poudarili na ministrstvu za okolje in prostor.

Da dolgoletni redni odstrel zavarovane zveri ne ogroža ugodnega stanja, potrjujejo tudi rezultati monitoringa, so v sporočilu za javnost navedli na ministrstvu, ki je zadolženo za populacijo zveri.

»Ker gre za zelo občutljiv poseg v populacijo zavarovane vrste, odločitev sprejme vlada z odlokom na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove RS in Zavoda RS za varstvo narave ter ob upoštevanju zadevne javnosti (rejcev, nevladnih organizacij in širše stroke),« so zapisali in spomnili, da je upravno sodišče odlok v delu, ki se nanaša na odstrel medveda, odpravilo in vrnilo v ponoven postopek.

Ministrstvo je sicer preučilo sodbo upravnega sodišča, ki je nedavno delno ugodilo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green proti državi in odpravilo prilogo odloka, v kateri sta določena število in prostorska razporeditev odvzema medvedov iz narave.

»Ker se v delu, ki se nanaša na dokazovanje vzročne zveze med razlogi za odstrel in številom oz. določitvijo posameznih osebkov za odstrel in usmeritvami za način njenega dokazovanja, ne strinja z obrazložitvijo sodišča, bo vlada preko državnega odvetnika v zakonitem roku vložila predlog za dopustitev revizije zoper sodbo,« so poudarili in dodali, da je sodišče potrdilo sam način izvajanja odvzema in pravne podlage zanj.

Na ministrstvu predvidevajo, da bo zaradi odločitve sodišča spomladi še najmanj 150 medvedov več v gozdovih, kot jih je zdaj. Po ocenah ministrstva je sicer trenutno v državi med 750 in 900 rjavih medvedov.

Vlada je novembra lani predvidela, da se bo iz narave do konca septembra letos odvzelo 200 medvedov, od tega jih je za odstrel, lovci naj bi to storili do konca aprila, predvidela 175 medvedov. Do januarja, ko je upravno sodišče do končne odločitve zadržalo izvajanje odloka, je bilo iz narave odvzetih 44 rjavih medvedov, od tega so dva preselili v Francijo.