Novinarja sta se smejala, ko sta se sprehodila iz zapora Indein v prestolnici Yangon, kjer sta bila priprta več kot 500 dni, je razvidno iz posnetkov. Pred odhodom na prostost je eden od novinarjev Wa Lone dejal, da se veseli ponovnega snidenja z družino in dela v redakciji.

Predstavnik Združenih narodov v Mjanmaru Knut Ostby je v izjavi ocenil, da je njuna izpustitev znak v smeri izboljšanja svobode medijev in zaveze vlade glede tranzicije k demokraciji.

Tudi pri uradu visoke komisarke ZN za človekove pravice so pozdravili izpustitev novinarja. "Seveda niti ne bi smela biti aretirana ali obsojena," je dodala tiskovna predstavnica urada Ravina Shamdasani.

Spomnila je, da je urad že lani izdal seznam priporočil, ki naj bi izboljšali razmere na področju svobode govora v Mjanmaru. »Nismo opazili nobenega napredka,« je bila glede upoštevanja seznama kritična Shamdasanijeva. »Razmere na področju svobode izražanja so grozne,« je dodala.

Mjanmarska državljana sta poročala o nasilju nad muslimansko manjšino Rohingya. Aretirali so ju decembra 2017 v Yangonu med preiskovanjem pokola desetih Rohingov v vasi v pokrajini Rakhine. To se je dogajalo v sklopu operacije, ki jo je vojska proti tej manjšini začela avgusta 2017. Pri sebi naj bi novinarja imela zaupne dokumente o vojaških akcijah v pokrajini Rakhine, ki so pripeljale do izgona več kot 750.000 Rohing, s tem pa sta prekršila zakon o državnih skrivnostih.

Novinarja sta obtožbe zanikala. Trdita, da jima je primer podtaknila policija. Obramba tudi vztraja, da ni šlo za tajne dokumente, saj so bili pred tem že objavljeni. Na prvostopenjskem sodišču je policaj, ki je bil vpleten v njuno aretacijo, razkril, da je policija novinarjema podtaknila dokumente, da bi ju napeljala na storitev kaznivega dejanja. Novinarja sta na sodišču tudi navajala, da ju je policija poskušala, med drugim z mučenjem, prepričati, da izsledkov svoje raziskave ne objavita.

To ju je septembra 2018 vseeno obsodilo na sedemletno zaporno kazen. Višje sodišče je januarja 2019 zavrnilo pritožbo, saj naj obramba ne bi dokazala njune nedolžnosti, prejšnji mesec pa je pritožbo zavrnilo tudi vrhovno sodišče.

Novinarja sta prejšnji mesec dobila mednarodno Pulitzerjevo nagrado za razkritje poboja Rohing v Mjanmaru.