Turško zunanje ministrstvo je kritike ZDA in EU označilo za nesprejemljive. »Poskusi tretje strani, da deluje kot mednarodno sodišče pri določanju pomorskih meja, je nesprejemljivo,« so ob tem še zapisali v sporočilu za javnost.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Moghernini je že v soboto pozvala Turčijo, naj ponovno razmisli o svojih načrtih. ZDA so dan kasneje, v nedeljo, turške načrte označile kot »izredno izzivalne in tveganje za povečanje napetosti v regiji«.

Turčija ima območje pred severno ciprsko obalo, kjer naj bi začeli z vrtanjem nafte in plina, kot del svojega ozemlja in je leta 2009 in 2012 podelila podjetju Turkish Petroleum ustrezna dovoljenja. Odkritje velikih rezerv plina na območju Sredozemskega morja je ob tem spodbudilo tekmo za podvodne vire.

Ciper je razdeljen od leta 1974, ko so turške sile zaradi vojaškega udara ciprskih Grkov, ki ga je podpirala vojaška hunta v Atenah, vdrle na severni del otoka. Tam so kasneje ustanovili Turško republiko Severni Ciper, ki jo priznava le Turčija. Vsi dosedanji pogovori o združitvi otoka so bili neuspešni.

Mednarodna skupnost priznava Ciper, ne pa Turške republike Severni Ciper. Ciper je glede nafte in plina podpisal pogodbe z energetskimi giganti, kot so Eni, Total in ExxonMobil,