Nocoj bo znan prvi finalist lige prvakov. Utrujeni in oslabljeni Liverpool bo na povratni tekmi polfinala krenil po zgodovinski čudež proti razigrani Barceloni, ki bo na kultnem stadionu Anfield branila tri gole prednosti. Doslej še nikomur ni uspelo nadoknaditi zaostanka 0:3 z uvodnega obračuna. V drugem polfinalnem paru bo Ajax jutri zvečer v Amsterdamu proti Tottenhamu branil prednost 1:0.

Liverpool bi z uvrstitvijo v finale ponovil lanski dosežek, a je zelo verjetno, da je svojo priložnost zakockal že v Kataloniji. Angleži so prevladovali na prvi tekmi, a so bili ob zanesljivi obrambi Barcelone preveč nespretni v napadu, saj niso zabili gola niti v prazno mrežo. Barcelona je s taktično ukano prepustila pobudo tekmecu in po treh doseženih golih prvič po letu 2015 v pragmatičnem slogu pristala na pragu uvrstitve v veliki finale, ki bo 1. junija v Madridu. Zelo motiviran je prvi zvezdnik moštva Lionel Messi, ki je že lani poleti napovedal naskok na evropski prestol.

Liverpool je utrujen od zahtevnega dvoboja z Manchestrom Cityjem za naslov angleškega prvaka, ki bo napet vse do zadnjega kroga. V ključnem trenutku sezone se moštvo ubada s poškodbami najboljših igralcev, saj bosta nocojšnji obračun z Barcelono izpustila tako Mohamed Salah kot Roberto Firmino. »Ostali smo brez najboljših napadalcev, a bomo do konca verjeli v preobrat. Salah se počuti dobro, a je zdravniška služba potrdila, da bi bil njegov nastop zaradi poškodbe glave preveč tvegan. V Barceloni smo odigrali odlično tekmo, a imamo zelo slab rezultat. Doma moramo odigrati še boljše in ustvariti vzdušje, ki nas bo približalo končnemu cilju. V nogometu lahko v petih minutah dosežeš tri gole. Pomerili se bosta veliki ekipi, zato bomo tekmo vzeli kot praznik nogometa,« je povedal trener Liverpoola Jürgen Klopp.

Barcelona je v soboto na gostovanju v Vigu odpočila vse nosilce igre. V moštvu vlada popolna mobilizacija pred odločilnimi tekmami, na katerih bo Barcelona lovila že tretji trojček lovorik, kar doslej ni uspelo še nobenemu klubu. V Kataloniji opozarjajo na lansko neprijetno izkušnjo v četrtfinalu lige prvakov, ko je Barca v Rimu zapravila tri gole prednosti in senzacionalno izpadla, a Katalonci v letošnji sezoni delujejo zelo odločno in samozavestno. Messi je na vrhuncu sezone v življenjski formi, ko lahko sam odloči zmagovalca. Barcelona je tudi prva favoritinja za končno zmagoslavje v ligi prvakov, saj je njena prevlada razvidna tudi iz različnih statističnih podatkov. Katalonci so v letošnji sezoni največkrat streljali proti golu nasprotnikov (191) in v okvir vrat (72), podali so si največ žog (7714), v povprečju prejmejo najmanj golov (0,55 gola na tekmo), prav tako pa imajo najboljšo razliko v zadetkih.

Verjetni postavi – Liverpool (4-3-3): Alisson, Robertson, Van Dijk, Matip, Alexander-Arnold, Wijnaldum, Fabinho, Henderson, Mane, Origi, Shaqiri, Barcelona (4-4-2): Ter Stegen, Semedo, Pique, Lenglet, Alba, Vidal, Rakitić, Busquets, Coutinho, Suarez, Messi. Naš namig: 0 (v finale Barcelona).