»Družbena omrežja so odlična, saj se lahko povežeš z ljudmi, s katerimi se drugače ne bi imel priložnosti,« je Mason povedal za Insider in dodal, da »je slaba stran ta, da je preko spleta enostavno goljufati«.

Zasledil je članke o influencerjih, ki so lagali o razkošnem življenju in s pomočjo programa Photoshop preurejali svoje fotografije. Zanimalo ga je, kako daleč lahko sam pride z goljufijo. »Tudi sam sem želel poskusiti in videti, kako težko je prirediti svoje življenje preko spleta«.

Londonski vloger je pri zvijači uporabil svoje sposobnosti urejanja fotografij in s tem svoje sledilce in prijatelje prepričal, da je obiskal pet različnih evropskih držav. Nedavno je na svojem YouTube kanalu razkril, da je čisto vse prelisičil.

Eksperiment je začel izvajati z nalaganjem fotografij, ki so bile preurejene tako, da je bilo videti, kot da je na potovanju v Španiji. Le nekaj jih je prevaro zaznalo, zato je Mason nadaljeval in delil še preurejene fotografije iz Pariza, Rima in Amsterdama.

Njegovi sledilci so se na goljufijo dobro odzvali

Nekateri sledilci in prijatelji naj bi ves čas vedeli za goljufijo, drugi so bili presenečeni. Po besedah Masona pa naj bi bilo zares enostavno ustvariti počitnice, ki so se zgodile samo na družbenem omrežju.

»Po prvih fotografijah ni nihče postavljal vprašanj, kar je nekoliko zaskrbljujoče,« je povedal Mason, ki je po razkritju goljufije dobil tudi prošnje svojih sledilcev, da podobno naredi z njihovimi fotografijami. To je tudi storil in preurejene fotografije razkril v posnetku, objavljenem na njegovem YouTube kanalu.

»Problem nastane, ko ljudje tega ne počnejo več za šalo, temveč zato, da se prikažejo boljši in ustvarijo neresnično življenje, ki bi si ga želeli« je povedal Mason. Upa, da bodo ljudje razmislili o resničnosti razkošnega življenja, ki ga vidijo na družbenih omrežjih.

»Želel sem opozoriti, da ne smemo verjeti vsega, kar vidimo na spletu. Vsi lahko s pomočjo mobilnih telefonov in aplikacij počnejo podobne stvari,« je dodal. Problem vidi predvsem na družbenem omrežju Instagram, kjer vse temelji na fotografijah, ki so večinoma osebne, saj je nad posamezniki ustvarjen velik pritisk, kako izgledati.

Goljufijo preizkusil še na Tinderju

Da bi izvedel, če bodo ljudje bolj zainteresirani zanj, je na aplikaciji Tinder, ki se uporablja za spletne zmenke, ustvaril lažen profil in se pretvarjal, da je bogataš. Mason je dobival veliko sporočil, ki jih na svojem resničnem profilu, ne dobi nikoli. Najbolj presenečen je bil nad ženskami, ki so bile zelo zainteresirane.

Mason se je po uspešni potegavščini odločil, da se bo odpravil na resnične počitnice, čeprav bo najbrž marsikdo podvomil v resničnost objav na njegovem družbenem omrežju. »Kamorkoli se odpravim, moji sledilci sumijo, da je prevara,« je povedal Mason.