Po dolgotrajnem čakanju se je vse zgodilo nenavadno hitro. Od sporočila iz Buckinghamske palače malo pred drugo uro popoldne, da je Meghan dobila popadke, do Harryjevega prihoda pred sedmo silo malo pred tretjo uro popoldne je minila manj kot ura. Zato so se nekateri spraševali, ali je Meghan, kot so pričakovali, res rodila doma, v Frogmor cottageu v Windsorju, ki je blizu gradu Windsor, ali pa devet ur od rojstva do njegove oznanitve morda pomeni, da je rodila v porodnišnici. V vsakem primeru sta bila oba, mati in otrok, doma, ko je princ Harry malo pred tretjo uro pogumno ves žareč stopil pred sedmo silo.

Presrečni oče Harry

»Vzhičen sporočam, da sva z Meghan danes zgodaj zjutraj dobila fantka. Zelo zdravega fantka. Mati in dojenček sta neverjetno dobro. To je bila najbolj neverjetna izkušnja, ki si je nisem mogel nikoli predstavljati. Kako ženske to naredijo, je zame povsem nepredstavljivo. Oba sva absolutno navdušena,« je začel princ Harry z velikim nasmehom na obrazu.

Absolutno navdušenje je zavladalo tudi med oboževalci mladega para in kraljeve družine, ki ostaja najbolj priljubljena institucija na Otoku, posebno v teh kaotičnih brexitskih časih, v katerih si Otočani še bolj želijo nečesa, kar jih povezuje. Najnovejše kraljevo dete tehta zdrave tri kilograme in dvesto gramov. Rodilo se je 26 minut po peti uri zjutraj. Harry je bil seveda pri porodu. In se pošalil. »Nisem bil pri veliko porodih. To je definitivno moj prvi porod. Bilo je čudovito, povsem neverjetno. Tako zelo sem ponosen na svojo ženo. Kot vsak oče in starš lahko rečem, da je dojenček absolutno čudovit. Presrečen sem,« je dejal Harry, ki je zaradi navdušenja malce pozabil, da je že bil pri enem porodu. Svojem.

Brez medijskega cirkusa

Meghan in Harry sta precej drugačna kot drugi britanski kraljevi pari. Marsikaj počneta drugače. To sta potrdila tudi z današnjim veselim dogodkom, ob katerem si nista želela medijskega cirkusa pred londonsko porodnišnico, ki sta ga morala preživeti Kate in William že trikrat – samo nekaj ur po porodu. Poleg tega je razkazovanje kraljevih novorojencev nekaj ur po porodu razmeroma nova tradicija, stara šele okoli štirideset let, kar je skoraj nič v primerjavi s tisoč in več let staro britansko monarhijo.

Britanci in britanski mediji so več kot navdušeni, čeprav sta jih Meghan in Harry z redkobesednostjo v minulih nekaj tednih spravljala v obup, zaradi katerega so nekateri trdili, da je rodila že pred tednom, dvema. Zdaj se seveda vsem mudi z imenom novorojenčka. Danes ga niso izvedeli. »Še vedno razmišljava o imenu. Dojenček je po malem zamujal, tako da sva imela nekaj več časa za to, da razmisliva o imenu. To je naslednja reč.« Na stavnicah močno vodi Arthur, a stavnice so tokrat odpovedale. Večina je stavila na to, da bo punčka, pa je fantek. Tudi z imenom znata Harry in Meghan zelo presenetiti. Otočani in mediji si želijo novo kraljevo dete čim prej tudi videti. To se, sodeč po besedah novopečenega očeta, ne bo zgodilo pred četrtkom. »Spet se bomo videli, fantje,« je dejal zbrani sedmi sili, »verjetno čez približno dva dni, ko načrtujeva, in sicer kot družina, da bova lahko pokazala dojenčka.«

Osmi kraljičin pravnuk, sedmi v vrsti za prestol

Novo kraljevo dete je četrti vnuk prestolonaslednika Charlesa in osmi kraljičin pravnuk. Ob rojstvu se je uvrstil na sedmo mesto v vrsti za prestol, za očetom Harryjem, pred katerim so njegovi dedek Charles, stric William, bratranec George, sestrična Charlotte in bratranec Louis, vsi trije otroci Williama in Kate. Ni pa princ ali njegova kraljeva visokost. To bo avtomatično postal šele, ko bo Charles postal kralj. Mnogi mislijo, da ga bo kraljica, ki to lahko edina naredi, razglasila za princa, še preden ga bomo videli. Novo kraljevo dete je prvi član kraljeve družine z dvojnim državljanstvom, saj je po mami Meghan tudi Američan.

Bo tudi Kate spet mamica?

Te in prihodnje dni se bo vse v Britaniji vrtelo okoli novega kraljevega deteta, in – končno! – ne okrog brexita. Vedno je tako, kadar se rodi novo kraljevo potomstvo ali kadar se člani in članice kraljeve družine poročajo. Za medije je kraljeva družina zlata žila. Nič drugega se ne prodaja tako dobro kot vse, kar je povezano s kraljevo družino. Medijski cirkus je tokrat za spoznanje večji, vsaj trenutno, ker so bili mediji zadnje tedne več kot pripravljeni na ta trenutek. Morda ne bomo prav dolgo čakali na novo kraljevo dete, saj se govori, da si Kate, ki se verjetno počuti malce medijsko zapostavljena, želi četrtega otroka.