Policisti Policijske uprave (PU) Novo mesto so od petka do danes izsledili in prijeli 27 tujcev, ki so nezakonito prestopili mejo na območju krajev Svržaki, Drašiči, Božakovo, Črnomelj, Učakovci, Podhosta in Balkovci. Policijski postopki s 16 državljani Alžirije, petimi državljani Sirije in po enim državljanom Irana, Iraka, Maroka, Egipta, Tunizije in Libije še niso zaključeni.

Dva tujca so izsledili v soboto na mejnem prehodu Dobova med pregledom tovornega vlaka, ki je iz Srbije prevažal žito. Državljana Maroka in Libije sta se skrivala na podvozju lokomotive in tako skušala nezakonito vstopiti v državo. Oba tujca so že predali hrvaškim varnostnim organom, so še sporočili z novomeške policijske uprave.

Na območju Ljubljane so v zadnjih 72 urah prijeli 48 tujcev, ki so nezakonito prečkali državno mejo. Kot so sporočili z ljubljanske PU, so policisti osebe prijeli na območjih policijskih postaj Kočevje, Ribnica in Ljubljana. Gre za državljane Turčije, Sirije, Egipta, Eritreje, Sudana, Maroka, Afganistana, Alžirije in Irana, so sporočili s PU Ljubljana.

Na območju koprske policijske uprave pa so policisti od petka do danes zjutraj obravnavali 64 oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo med Hrvaško in Slovenijo. Gre za 30 državljanov Pakistana, 11 državljanov Alžirije, 10 državljanov Turčije, štiri državljane Albanije, po dva državljana Afganistana, Iraka, Tunizije in Slovenije ter državljana Kosova.

Pakistanec v vozilu prevažal 10 potnikov

Do sedaj je 15 oseb zaprosilo za mednarodno zaščito in so jih odpeljali v azilni dom. Osem so jih že vrnili hrvaškim varnostnim organom, 37 pa jih bodo danes oziroma po zaključenih postopkih. Tri osebe so policisti po obravnavi nedovoljenega prehoda meje izpustili, ker imajo urejene statuse v EU, eno osebo pa so odpeljali v Center za tujce.

Policisti obravnavajo tudi državljana Italije in dva državljana Pakistana z urejenim bivanjem v Sloveniji oziroma Italiji za kazniva dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države.

V petek zvečer so policisti pri naselju Obrov ustavili osebno vozilo z ljubljanskimi registrskimi tablicami, ki ga je vozil 40-letni državljan Pakistana s stalnim dovoljenjem za prebivanje v Sloveniji. V vozilu je prevažal 10 potnikov, vsi so zaprosili za mednarodno zaščito. Vozniku je sodišče odredilo pripor.

Danes zjutraj pa so policisti v Podgorju ustavili kombi z italijanskim voznikom in pakistanskim vodičem ter 16 državljani Pakistana, ki so v Slovenijo prišli nezakonito. Postopki še niso zaključeni, so sporočili s PU Koper.