Zdravnica Gregorčičeva iz službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb UKC Ljubljana je za STA povedala, da vsako leto 5. maja obeležujejo mednarodni dan higiene rok. Ker je higiena rok pomembna pri preprečevanju prenosa okužb in širjenja nalezljivih bolezni, so se na ta dan odločili, da povabijo otroke in jim prikažejo pravilno umivanje rok.

»Vzgoja je najpomembnejša. Kar se mladi naučijo, s starostjo prenašajo naprej in pripomorejo k boljšemu sobivanju nas vseh,« je dejala.

Ob tem je izrazila upanje, da bodo rezultati izvajanja higiene rok z naslednjimi generacijami boljši. Opozorila je na dokaj slabe rezultate higiene rok med splošno populacijo. Pri umivanju rok pred hranjenjem in po zapuščanju stranišč so rezultati zelo slabi, je dejala.

Dodala je, da tudi v bolnišničnem okolju merijo higieno rok, pri čemer želijo doseči 80-odstotno doslednost. Zaenkrat jim, kot pravi, še nekaj manjka, a gredo »pogumno naprej in vsako leto so pri tem nekoliko boljši«.

Ker so čiste roke ključnega pomena za preprečevanje prenosa okužb, so otrokom najprej nanesli kremo z nevidnimi mikroorganizmi z bleščicami, nato pa so si podajali roke in videli, koliko teh bleščic je prišlo od prvega do zadnjega otroka.