Ameriške bolnišnice, v katerih opravljajo presaditve organov, bi slednje v prihodnosti lahko prejemale tudi s pomočjo brezpilotnikov. Pred dnevi so v bolnišnici v Baltimoru namreč prejeli ledvico za presaditev, ki jim jo je testno pripeljal brezpilotnik. Ta je bil razvit prav s tem namenom, poleg letenja pa ima tudi zmožnost ohranjanja in nadziranja stanja tovorjenega organa. Organ je po zraku tokrat prepotoval nekaj manj kot pet kilometrov, najbolj zagreti pobudniki tehnologije pa upajo, da bi v prihodnje lahko opravili tudi daljše polete, ob tem pa izboljšali tudi nekatere varnostne težave, ki spremljajo trenutne oblike tovorjenja organov za presajanje.

Neprofitna organizacija United Network for Organ Sharing, ki vodi ameriško čakalno vrsto za presajanje organov, pravi, da trenutno 1,5 odstotka organov ne doseže svojega cilja, skoraj 4 odstotki pa zamujajo tudi do dve uri.

Charlie Alexander, vodja dobrodelne organizacije The Living Legacy Foundation of Maryland, ki poskuša povečati število ljudi, ki so pripravljeni darovati organe, je za BBC povedal: »Če uspemo dokazati, da to deluje, lahko pogledamo tudi proti bistveno večjim razdaljam brezpilotnega transporta organov. To bi minimiziralo potrebo po večjem številu pilotov in dolgotrajne polete.«