»Glede prihodnjega kroga gospodarskih in trgovinskih posvetovanj ... še zbiramo informacije v zvezi s situacijo,« je danes po navedbah nemške tiskovne agencije dpa novinarjem povedal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Geng Shuang. »Lahko vam povem, da se kitajska ekipa pripravlja na pot v ZDA na pogajanja,« je dodal.

Kitajska po besedah Genga »še naprej upa«, da lahko skupaj z ZDA doseže dogovor, ki bi pomenil zmago obeh strani.

Trump je v nedeljo ocenil, da trgovinski pogovori med ZDA in Kitajsko potekajo prepočasi. Zagrozil je, da bo lani uvedene 10-odstotne carine na 200 milijard dolarjev kitajskega izvoza v ZDA v petek zvišal na 25 odstotkov.

Besede ameriškega predsednika so vznemirile trge in menda precej presenetile kitajske uradnike. Doslej so se namreč pojavljala ugibanja, da bi lahko ZDA in Kitajska do konca tega tedna že oblikovali končno besedilo trgovinskega sporazuma.

ZDA in Kitajska sta si lani medsebojno naprtili visoke carine na več sto milijard dolarjev trgovinske menjave. ZDA so ocarinile za 250 milijard dolarjev kitajskega uvoza, Kitajska, ki iz ZDA uvaža precej manj kot tja izvaža, pa se je odzvala s carinami na 110 milijard dolarjev ameriškega blaga.

Decembra lani sta se Trump in kitajski predsednik Xi Jinping dogovorila, da trgovinski dogovor dosežeta do 1. marca letos, po tem datumu bi lahko ZDA zvišale carine na velik del kitajskega uvoza. Ker naj bi bili strani blizu dogovora, je Trump do zdaj sklenil s tem počakati.