Nogometaši Olimpije so v 31. krogu 1. slovenske nogometne lige na domačem igrišču prepričljivo s 4:2 premagali Triglav, vodilni Maribor pa je bil s 3:1 boljši v Novi Gorici. Obe moštvi sta pred večnim derbijem konec tedna v Ljudskem vrtu dosegli prepričljivi zmagi.

V Ljubljani je Olimpija napadala, a si resnejše priložnosti ni pripravila. Gostje so zadeli iz prvega strela na gol, ko sta lepo akcijo izpeljala Rogelj in Majcen. Olimpija je izenačila iz prekinitve, ko je Kronaveter iz prostega strela zadel živi zid, odbitek pa je neubranljivo realiziral Putinčanin. Po eni redkih akcij Olimpije z desne strani je v prvem polčasu Ljubljančane v vodstvo popeljal Maksimenko, ki je z glavo izkoristil lepo podajo Suljića. V Stožicah je bil najbolj razpoložen Cekici, ki je razigraval soigralce, hkrati pa povišal vodstvo Olimpije na 3:1. Da je imel Cekici svoj dan, je dokazal s podajo Kronavetru, ki je rutinirano zabil četrti gol Ljubljančanov. Triglav je tik pred koncem ublažil poraz, ko je podajo razpoloženega Tijanića realiziral Karamatić. »Zasluženo smo zmagali, čeprav je Triglav realiziral naše napake,« je dvoboj komentiral trener Olimpije Safet Hadžić. »Zadetke smo prejemali naivno. Zadovoljen sem s pristopom in verjamem, da bomo do konca prvenstva še kaj naredili,« je dvoboj v Stožicah ocenil trener Triglava Dejan Dončić.

Hiter zadetek presekal Goričane

Ko ekipa z vrha lestvice proti tekmecu z dna vodilni zadetek doseže po slabi minuti in pol igre, slednjemu ne ostane veliko manevrskega prostora. Sploh pa ne tako skromni ekipi, kot je Gorica, ki je vse bliže ponovitvi sezone 2014/15, ko si je obstanek v ligi zagotovila šele v dodatnih kvalifikacijah. Ves prvi polčas so se nekdanji prvaki iz mesta vrtnic pobirali po uvodnem šoku, v tem času pa je celotna obramba z vratarjem Sorčanom na čelu še enkrat zaplavala v prazno in je ponovno zadel Mlakar. Amarachi Osuji je imel sicer preblisk, ko je zatresel prečnik Pirićevih vrat, a je bilo to daleč premalo za spodbuden pogled proti nadaljevanju tekme, ki je bila nekoč derbi. »Hiter zadetek nas je presekal, šele v drugem polčasu smo bili enakovrednejši,« je ocenil domači trener Saša Kolman. Res je bila v nadaljevanju slika na igrišču prijetnejša za razočarane in tudi premražene domače gledalce. Za obetavno znižanje na 1:2 je bil natančen Etien Velikonja, čeprav ne gre spregledati, da je sodnik Asmir Sagrković nekaj minut pred tem, po napačni presoji pomočnika, razveljavil regularen zadetek Luke Zahovića za 0:3. Prav Zahović je tekmo nazadnje dokončno »zaprl« in trener Darko Milanič je dobil dodaten manevrski prostor, da se odloči, ali bo že proti Olimpiji potrdil naslov prvaka. »To je simpatična opazka,« se ni pustil zmesti. »Stadion bo poln, atmosfera bo prava, komaj čakam,« je pred večnim derbijem sklenil mariborski strateg.

Domžale do 50 točk

Domžalčani so v 31. krogu ohranili odlično statistiko proti Aluminiju. V Kidričevem so zmagali prepričljivo s 3:0 ter dobili še dvanajsti medsebojni dvoboj od šestnajstih. Aluminij doslej še ni premagal Domžal, ki so z novimi tremi točkami postale tretji klub v najmočnejši slovenski ligi z osvojenimi 50 točkami. Poln preobratov je bil dvoboj v Murski Soboti. Rudar je večji del tekme vodil, v drugem polčasu pa si je priigral vodstvo s 3:1. Mura je izenačila na 3:3 v sodnikovem podaljšku, v katerem je zadel tudi Rudar. Toda sodnik je zaradi domnevnega prepovedanega položaja Dominiku Radiću razveljavil zadetek. Mura je z dvanajstim remijem v prvenstvu za točko prehitela Aluminij in samostojno zaseda peto mesto. Zadnji dvoboj 31. kroga bo danes, in sicer se bosta ob 18. uri pomerila Celje in Krško.