Zmagovalec današnjega drugega kroga predsedniških volitev v Severni Makedoniji je 56-letni Stevo Pendarovski , univerzitetni profesor in kandidat vladajoče Socialdemokratske stranke, ki podpira sporazum z Grčijo o spremembi imena in odpiranju makedonske poti v EU in Nato. Po podatkih makedonske volilne komisije je po 91 odstotkih preštetih glasov dobil 52,24 odstotka glasov in tako premagal kandidatko opozicije, prav tako univerzitetno profesorico, 63-letno Gordano Siljanovsko Davkovo, ki sporazumu z Grčijo nasprotuje. Dobila je 44,19 odstotka glasov. 3,57 odstotka glasovnic je bilo neveljavnih.

Zmaga Pendarovskega je tako precej zanesljiva glede na to, da je v prvem krogu volitev pred štirinajstimi dnevi Gordano Siljanovsko Davkovo premagal za vsega 0,56 odstotne točke ali le 4000 glasov, zdaj pa je to število naraslo na približno 60.000 glasov. Tako je mogoče sklepati, da so Pendarovskega v večini podprli tudi tisti albanski volilci, ki so v prvem krogu glasovali za albanskega kandidata Blerima Reko, ki je dobil 11 odstotkov glasov.

Opozorila pred nestabilnostjo zalegla

Skoraj enako pomembno kot vprašanje zmagovalca je bilo tokrat tudi vprašanje volilne udeležbe. Po makedonskih zakonih so volitve namreč veljavne le, če se jih udeleži vsaj 40 odstotkov upravičencev. Zaradi tega so pred današnjim drugim krogom že krožili različni scenariji, kaj se lahko zgodi, če ta kvorum ne bo dosežen: od spreminjanja ustave glede načina izbire predsednika do predčasnih parlamentarnih volitev. Zdi se, da je možnost takšne politične nestabilnosti pomagala prepričati več Makedoncev, da so se na mestoma deževno nedeljo odpravili na volišča. Morda pa so jih k temu napeljala tudi opozorila vladajočih socialdemokratov premierja Zorana Zaeva, da bi zmaga kandidatke opozicije lahko pomenila korak nazaj za makedonsko pot v EU in Nato. Volilna udeležba je bila več kot 45-odstotna.

Pendarovski bo na položaju predsednika zamenjal Gjorga Ivanova, ki po dveh petletnih mandatih ni smel več kandidirati. Ivanov je bil oster nasprotnik sporazuma z Grčijo in ga ni hotel nikoli podpisati, s čimer je povzročal veliko problemov vladajoči koaliciji, ki si zdaj lahko obeta bolj usklajeno politiko s predsedniško palačo.

Drugi krog volitev je potekal mirno in brez omembe vrednih incidentov. agencije