Na dirki za VN Španije v Jerezu se je na tribunah zbralo veliko gledalcev, ki so na dirki v razredu motoGP videli pravo špansko slavje. Marc Marquez je namreč vodil od starta do cilja, pa čeprav se je njegova ekipa celoten konec tedna ubadala z nekaj tehničnimi težavami, ki so botrovale tudi njegovemu odstopu na prejšnji dirki v ZDA. A tokrat je pogonski agregat v njegovem motociklu zdržal, zaradi česar je Marquez lahko slavil na 300. dirki razreda motoGP v zgodovini tega tekmovanja. »To je bila mentalno naporna dirka, ves čas sem malce pričakoval, da se bo spet kaj zgodilo z motociklom. A na srečo se ni, zato smo si vsi v ekipi zelo oddahnili,« je povedal Marc Marquez, ki je tako s točko prednosti spet prevzel vodstvo v skupnem točkovanju. Zanj je bil pomemben že start, dirko je začel kot tretji, a je vodstvo prevzel že v prvem ovinku in nato s konstantno vožnjo počasi povečeval prednost pred zasledovalci.

Tokrat sta mu bila za petami dva mlada dirkača, kar je bilo svojevrstno presenečenje. To sta bila Fabio Quartararo in Franco Morbidelli, ki pa nista mogla unovčiti odličnega izhodiščnega položaja. Pri prvem ni zdržala tehnika, njegov motocikel je obtičal v tretji prestavi in je moral odstopiti, pri Morbidelliju pa sta se »poslovili« pnevmatiki in je tako dirko končal šele kot sedmi.

Drugo mesto je šlo tako Alexu Rinsu, ki je bil tudi zadovoljen. Dirkač Suzukija je povedal, da je poseben občutek, če prideš na zmagovalne stopničke pred domačimi gledalci, in da je bil Marquez tokrat enostavno prehiter in preveč zanesljiv. Tretje mesto pa je šlo Mavericku Vinalesu, ki je bil tudi zadovoljen z rezultatom. »Boj za tretje mesto je bil naporen, Dovizioso je močno pritiskal, napel sem vse moči, da sem prišel med prve tri. Rezultat je spodbuden, zlasti ker nam na treningih ni dobro kazalo,« je povedal Maverick Vinales in s tem delil mnenje Valentina Rossija, ki je dirko začel kot trinajsti, a jo je končal kot šesti. Italijan je tako iz dirke potegnil veliko več, kot je tudi sam pričakoval, česar pa ne moremo trditi za Andreo Doviziosa. Četrto mesto je bila slabša uvrstitev, kot bi jo lahko pripisali njemu ali Ducatijevemu motociklu, s čemer je izgubil nekaj pomembnih točk. Te bodo še kako pomembne, saj o izenačenosti dirkačev veliko govori tudi podatek, da prve štiri v skupni razvrstitvi ločuje vsega devet točk. V razredu moto2 je bil sicer najboljši Italijan Lorenzo Baldassarri, v moto3 pa je zmago slavil njegov rojak Niccolo Antonelli.

Naslednja dirka bo čez 14 dni v Le Mansu v Franciji.