Britanska premierka Theresa May se zaradi svojega brexita, ki ga nočejo ne zagovorniki ne nasprotniki izstopa iz EU, politično utaplja že zelo dolgo. Doslej se ji je posrečilo ostati na površju. Za konservativce katastrofalni izid lokalnih volitev v večjem delu Anglije, na katerih so izgubili 1334 svetnikov – članov lokalnih svetov, ki so obenem lokalna vlada in parlament – za katerega krivijo Mayevo osebno, pa jo bo utopil. Če ne prej, se bo to zgodilo v dneh po evropskih volitvah, če ne bo sklenila brexitskega kompromisa z opozicijskimi laburisti in zanj dobila zeleno luč v parlamentu, kar pa je trenutno politična fantastika.

Zadnja rešilna bilka političnega Houdinija

Nekdanji vodja konservativcev in zagreti brexitar Ian Duncan Smith Mayevo razglaša za vršilko dolžnosti premierke, ki mora odstopiti zdaj. Drugi konservativci pravijo: prej ko odstopi, bolje bo za stranko. Mayeva, ki je pravi politični Houdini, pa se oklepa še zadnje rešilne bilke, ki je ne vidi v svoji stranki, ampak v vodji opozicijskih laburistov Jeremyju Corbynu in njegovem osebnem evroskepticizmu. V članku za pogrošni desničarski probrexitski Mail On Sunday prepričuje samo sebe, Corbyna in Britance, da so imeli konservativci in laburisti enako slabe lokalne volitve, čeprav so laburisti izgubili šestnajstkrat manj svetnikov (82). Res je, da so pričakovali, da bodo njihovo število povečali za nekaj sto. To pa se ni zgodilo, ker sta Corbyn in vodstvo stranke samo pogojno podprla ponovni referendum o brexitu.

Najbolj proevropski zagovornici novega referenduma pa sta se rekordno okrepili: liberalni demokrati s 703 dodatnimi svetniki, Zeleni pa s 194. Najbolj probrexitska stranka UKIP je izgubila 145 svetnikov. Druge manjše stranke in neodvisni kandidati so zasedli 662 dodatnih sedežev v lokalnih vladah.

Brexitski kompromis in nov referendum

Mayeva za izid lokalnih volitev krivi brexitski zastoj, ki bi ga po njenem morala rešiti skupaj s Corbynom. Brexitska pogajanja njunih strank se bodo nadaljevala v torek. Corbyna poziva h kompromisu v interesu naroda, kot trdi Sunday Time, pa je pripravljena na kompromis glede treh glavnih Corbynovih zahtev: carinske unije z EU (ta naj bi bila začasna in naj bi trajala do naslednjih parlamentarnih volitev), blagovne uskladitve na skupnem trgu EU in delavskih pravic. Če bi Mayeva in Corbyn sklenila brexitski kompromis, pa bi ta razcepil obe stranki: konservativce zaradi carinske unije, ki jo imajo mnogi za izdajo in »brexit samo po imenu«, laburiste pa, če kompromis ne bi vključeval novega referenduma, ki ga zahteva velika večina članov stranke.

Kot bi sklepali pogodbo s podjetjem v stečaju

Je mogoče, da bi Corbyn, ki naj bi med zadnjim decembrskim zasedanjem parlamenta proti Mayevi zamrmral »neumna ženska« (sam je trdil, da je zamrmral »neumni ljudje«, a ni prepričal nikogar), postal babica pri rojstvu brexita, ki je konservativni projekt? Čeprav se sam izogiba besedi referendum, drugi vplivni laburisti pravijo, da ni nobenih možnosti za brexitski kompromis brez novega referenduma, na katerem bi se Britanci odločili ali za obstanek v EU ali brexitski kompromis. Finančni minister opozicijske vlade v senci John McDonnell je danes kritiziral Mayevo, da razkriva vsebino zaupnih brexitskih pogajanj, in druge vodilne konservativce, ker grozijo, da bodo raztrgali vsak kompromis, ki bi ga Mayeva sklenila z laburisti. »To je nekaj podobnega, kot bi se pogajali o sklenitvi pogodbe s podjetjem, ki je v stečaju,« je dejal.