Premier Costa je morebiten odstop najavil potem, ko je parlamentarni odbor za izobraževanje v četrtek glasoval za odpravo zamrznitve plač učiteljev. Poleg konservativnih strank so predlog presenetljivo podprli tudi skrajno levi zavezniki njegove manjšinske vlade, komunisti in levi blok. Odločitev odbora mora sicer sprejeti še parlament, ki naj bi o predlogu odločal okoli 15. maja.

Po oceni Coste bi v primeru prekinitve zamrznitve plač učiteljev enako morali storiti tudi za druge javne uslužbence, to pa bi povzročilo povečanje letne javne porabe za kar 800 milijonov evrov in tako spodkopalo prizadevanja za uravnoteženje proračuna. Takšno dodatno porabo bi bilo po njegovih besedah treba nadomestiti z znatno višjimi davki.

O odmrznitvi plač le nekaj tednov pred evropskimi volitvami

Predlog odmrznitve plač je sicer na dnevnem redu poslancev le nekaj tednov pred evropskimi volitvami 26. maja in nekaj mesecev pred splošnimi volitvami, ki bodo na Portugalskem 6. oktobra.

Na to je v petkovi izjavi opomnil tudi Costa. Kot je opozoril, bi bilo zelo nespoštljivo, da bi ob koncu zakonodajnega obdobja in v času bližajočih se volitev pokvarili, kar je Portugalce tako veliko stalo. Sprejem takšnega predloga zakona bi namreč pomenil kršitev zavez in grožnjo mednarodni verodostojnosti države, je opozoril.

Costova manjšinska vlada si je vse od leta 2015 prizadevala za obnovitev fiskalne vzdržnosti. Izdaten proračunski primanjkljaj v višini 11 odstotkov BDP, zaradi katerega se je Portugalska med dolžniško krizo v letih 2010 do 2014 znašla na robu bankrota, je tako skoraj odpravila, pa čeprav je deloma sprostila sredstva za dvig pokojnin in znižala davčno obremenitev najslabše plačanih.