Že 126. japonski cesar se je na balkonu cesarske palače v Tokiu pojavil v jutranjem plašču in v družbi drugih članov cesarske družine, vključno s cesarico Masako. Ta je zbrane navdušila odeta v elegantno rumeno obleko z dolgimi rokavi in biserno ogrlico, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Cesarska družina naj bi se danes čez dan pred okoli 50.000 ljudmi pojavila šestkrat. Še večje praznovanje pa načrtuje za 22. oktobra, ko se bosta cesar in cesarica v tradicionalnih oblačilih po slovesnosti v palači podala po ulicah Tokia, kjer ju bodo pozdravili drugi svetovni voditelji.

Njuna predhodnika Akihito in Michiko se tokrat nista pridružila slovesnosti, saj sta se odločila, da vladanje po treh desetletjih prepustita naslednikom. 85-letni Akihito se je v torek namreč na tradicionalnem obredu v cesarski palači kot prvi v dveh stoletjih odpovedal cesarskemu prestolu. Pred njim je leta 1817 abdiciral cesar Kokaku.

Naruhito je prestol krizantem na posebnem obredu zasedel v sredo. Najprej je na desetminutnem obredu nasledil cesarske insignije - sveti meč, dragulj in ogledalo. V svojem prvem nagovoru po prevzemu prestola pa je obljubil, da bo izpolnjeval svoje odgovornosti kot simbol države in enotnosti japonskega ljudstva.