Ciklon je v petek zjutraj najprej dosegel vzhodnoindijsko državo Orisa. V močnem deževju, ki ga je spremljal viharni veter s hitrostjo do 250 kilometrov na uro, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa umrlo devet ljudi. Lokalne oblasti so sicer potrdile tri smrtne žrtve in več kot 160 poškodovanih.

Pred prihodom ciklona so samo v Orisi evakuirali 1,2 milijona ljudi. V ciklonu je več vasi ostalo pod vodo, nevihta je podirala električne drogove in drevje. Danes se življenje tam počasi že vrača v ustaljene tirnice, na stotine delavcev pa si prizadeva očistiti podrto drevje s cestišč in obnoviti električne in telefonske linije. Kmalu naj bi ponovno vzpostavili tudi železniški in letalski promet.

Ciklon Fani, ki velja za eno najmočnejših neviht, ki so v zadnjih letih prizadele južno Azijo, je nato potoval nad sosednjo Zahodno Bengalijo in njeno prestolnico Kolkato, od koder pa danes poročajo le o zmernem do močnem deževju, ne pa tudi o žrtvah. Ciklon je zajel tudi Bangladeš, vključno s prestolnico Dako. Več obalnih okrožij je odredilo zaprtje tamkajšnjih pristanišč.

Ciklon naj bi nad Bangladešem ostal še šest ur

Po napovedih meteorologov v Bangladešu naj bi ciklon nad državo ostal še približno šest ur. Je pa po njihovih podatkih že izgubil moč, saj je bila najvišja doslej izmerjena hitrost vetra 88 kilometrov na uro.

Oblasti v Bangladešu so sicer že v petek potrdile smrt najmanj ene ženske, ki jo je zadelo drevo. Po poročanju dpa pa so v Bangladešu umrli še štirje ljudje, ko je riževo polje zadela strela.

Agencija ZN za zmanjševanje posledic naravnih nesreč je indijski meteorološki zavod ob tej priložnosti pohvalila za skoraj povsem natančno napoved oziroma opozorila prebivalstvu. Ta so oblastem pomagala pri načrtovanju evakuacij oz. pri zmanjševanju števila žrtev naravne nesreče.

Zvezno državo Orisa je sicer leta 1999 prizadel doslej najbolj smrtonosen ciklon v Indiji, ki je zahteval 10.000 življenj.