Delne lokalne volitve na Otoku, ki so v četrtek potekale v večjem delu Anglije in na Severnem Irskem, ne pa na Škotskem in v Walesu, so bile deležne veliko večjega zanimanja kot kadar koli prej. Zaradi brexita. In zaradi bližnjih evropskih volitev, na katerih bo Britanija sodelovala kljub besu zagovornikov izstopa iz EU. Ko so prihajali rezultati, je postajalo jasno, da so za vladajočo probrexitsko konservativno stranko katastrofalni. Udeležba pa je bila nizka, samo 36-odstotna.

Kriva je Mayeva, pravijo konservativci

Ponižanje konservativcev je simboliziralo današnje sodelovanje premierke Therese May na konferenci valižanske podružnice konservativne stranke, ki ima v valižanski skupščini samo osem sedežev (tam vladajoči laburisti jih imajo 25). Pred govorom Mayeve so morali odstraniti nekdanjega konservativnega svetnika Stuarta Daviesa, ki je premierko jezno vprašal, zakaj ne odstopi, in vzkliknil: »Nočemo te!« Na stotine konservativnih svetnikov, ki so doživeli hud poraz, za udarec krivi prav njo. Mayeva, ki se oklepa oblasti, čeprav jo malokdo še hoče na Downing Streetu 10, je valižanskim konservativcem zelo narobe razlagala izid volitev. Trdila je, da je njihovo sporočilo ne samo za vladajoče konservativce, ampak tudi vodilno opozicijsko laburistično stranko zelo enostavno: poskrbite, da se bo brexit zgodil.

V resnici je večina volilcev sporočala, da noče brexita, saj je konservativna stranka na četrtkovih volitvah po preštetju glasov v 229 od 259 volilnih okrožij v Angliji izgubila več kot 1300 sedežev v lokalnih svetih in s tem večino v 40 lokalnih vladah. Laburisti, ki so se vse do zadnjega obotavljali glede stališča do novega referenduma o brexitu, pa so kljub drugačnim pričakovanjem izgubljali sedeže: do sinoči so jih izgubili 80.

Veliki stranki s samo 28 odstotki glasov

Najbolj proevropska stranka na Otoku, liberalni demokrati, ki najodločneje zahtevajo nov referendum in preklic brexita, so nasprotno dobili vsaj 670 novih sedežev in prevzeli krmilo v vrsti lokalnih vlad. Prav tako protibrexitska stranka Zelenih je dosegla doslej najboljši rezultat z osvojitvijo več kot 180 novih sedežev in to v največjem številu okrožij doslej.

Na drugi strani je daleč najbolj probrexitska stranka UKIP izgubila več kot 130 sedežev v lokalnih vladah. Po sedanjih predvidevanjih bodo po preštetju vseh glasov konservativci in laburisti dobili enako, 28 odstotkov glasov, liberalni demokrati, ki so jih po zadnjih parlamentarnih volitvah skoraj odpisali, 19 odstotkov, druge majhne stranke in neodvisni kandidati pa 25 odstotkov glasov. Časi, ko sta veliki stranki, konservativci in laburisti, skupaj dobili po 80 odstotkov in več, so morda mimo. Šele drugič v zgodovini sta na lokalnih volitvah dobili manj kot 30 odstotkov glasov. Prvič se je to zgodilo leta 2013, ko se je tokrat ponižana najbolj probrexitska stranka UKIP odrezala zelo dobro.

Brexit samo še pobožna želja desnice?

Lokalne volitve v Angliji so po navadi obarvane z lokalno problematiko. Tokrat so bile predvsem o brexitu, ki so ga preložili na 31. oktober. Katastrofa konservativcev ni presenečenje, čeprav je hujša od pričakovane in je povečala pritisk k odstopu Mayeve. Laburisti so razočarani, ker so med poraženci, čeprav je konservativna vlada razcepljena in v brexitskem kaosu. Pričakovali so velik uspeh. Zmeren neuspeh pripisujejo temu, da se vodja stranke Jeremy Corbyn pred volitvami ni brezpogojno izrekel za ponovni referendum o brexitu. Corbyn je priznal, da laburistični volilci, ki se niso strinjali z njegovo podporo brexitu, na teh volitvah niso glasovali za laburiste, ni pa povedal, ali bodo laburisti pred evropskimi volitvami brezpogojno podprli nov referendum. Nasmejani vodja liberalnih demokratov Vince Cable je medtem uspeh svoje stranke upravičeno opisal kot briljanten in dodal: »Vsak glas za liberalne demokrate je glas za ustavitev brexita.«