V Društvu novinarjev Slovenije so danes pozvali politiko, medijske lastnike in tudi javnost k spoštovanju in zaščiti novinarstva, ki se sooča z neprecedenčnimi razmerami in pritiski. Iz Združenja novinarjev in publicistov pa je prišel poziv k iskanju rešitev, ki bi omejile pritisk politike na javne medije. »Novinarje neprestano blatijo številni politiki, strankarski mediji vodijo medijske kampanje z namenom diskreditacije novinarjev, nanje se z vsemi sredstvi spravljajo župani, v družbenih medijih pa se nizajo pozivi k nasilju, linču novinarjev, kar se je lani uresničilo v fizičnih obračunih s televizijskima ekipama,« so opozorili v DNS.

MK: Slovenija se sooča s težavami

Na kulturnem ministrstvu pa so ocenili, da se Slovenija že dalj časa sooča s težavami pri doseganju družbenega dogovora o tem, kakšni so nujni pogoji za ustrezen razvoj medijev, katere medijske projekte je treba podpirati z javnimi podpornimi shemami in na kakšen način ter katere so nujne pravice in omejitve pri izvajanju medijske dejavnosti. »V razmerah majhnega nacionalnega trga, na katerem potekajo intenzivni procesi koncentracije lastništva in ga obenem zaznamuje vpetost v digitalno ekonomijo, ki jo obvladujejo globalni tehnološki velikani, so ključni problemi dolgoročna vzdržnost poslovanja in možnosti za razvoj slovenskih medijev in novinarstva,« so zapisali med drugim.

V Svetu Evrope izražajo zaskrbljenost zaradi vse več nasilja in ustrahovanja novinarjev. Spomnili so na vsaj dva umora novinarjev, ki sta raziskovala korupcijo in organiziran kriminal. Vzrok za zaskrbljenost so po mnenju Sveta Evrope tudi vse pogostejši besedni napadi in restriktivna zakonodaja, ki jo v nekaterih državah opažajo nevladne organizacije. Opozarjajo, da se tako v medijih kot na spletnih straneh širijo napačne informacije, ugotavljajo pa tudi škodljiv učinek, ki ga ima digitalna revolucija na finančne zmožnosti za kakovostno in raziskovalno novinarstvo. Med prednostne naloge so uvrstili učinkovito zaščito novinarjev pred nasiljem in ustrahovanjem, prav tako pa tudi zagotovila, da protiteroristični ukrepi ne bodo zlorabljeni za neupravičeno omejevanje novinarske svobode.

Manj kot deset odstotkov prebivalstva živi v državah, kjer lahko novinarji opravljajo svoje delo svobodno in neodvisno, pa so opozorili Novinarji brez meja. Kar 74 odstotkov svetovnega prebivalstva živi v državah, kjer je svoboda obveščanja zelo zatirana. To se ne dogaja le na Kitajskem, v Rusiji in Savdski Arabiji, ampak tudi v Mehiki in Indiji, so sporočili. Ob tem so poudarili, da nobenega od velikih problemov človeštva ni mogoče rešiti brez kakovostnega novinarstva. sta