Ameriški pravosodni minister William Barr je trenutno glavna tarča demokratov v kongresu, ki ga želijo kaznovati, ker je v pričanju pred kongresom lagal o poročilu posebnega preiskovalca Roberta Muellerja. »To, da pravosodni minister ZDA ni govoril resnice ameriškemu kongresu, je zločin,« je dejala demokratska predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi.

Barr je v pričanju 9. aprila dejal, da mu ni znano, da bi bil Mueller kakor koli nezadovoljen nad načinom, kako je pravosodni minister na štirih straneh povzel vsebino 450 strani dolgega poročila, ko je bilo to še zaupno. S tem je imel Barr priložnost, da javnosti prvi predstavi vsebino težko pričakovanega dokumenta. Kasneje pa se je izkazalo, da Mueller je izrazil nezadovoljstvo s povzetkom, češ da v javnosti »seje zmedo« o zaključkih. Barr je dejal, da Mueller ni našel dokazov o sodelovanju Trumpove kampanje z Rusi, da pa ni ne potrdil ne ovrgel predsednikovega oviranja dela pravosodja.

Demokrati so s tem dobili strelivo proti Barru, ki ga kritizirajo, ker ni hotel pričati v predstavniškem domu kongresa. Vsekakor pa kaže, da bodo demokrati na zaslišanje poklicali samega Muellerja, s čimer naj bi javnost iz prve roke izvedela, ali posebni preiskovalec meni, da je Trump oviral preiskavo.

Trump se je prvič po objavi poročila danes po telefonu eno uro pogovarjal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Muellerjevo poročilo naj bi omenila na kratko, govorila pa o Ukrajini, Venezueli, Severni Koreji in novem sporazumu o omejevanju strateškega jedrskega orožja, h kateremu bi lahko pritegnili še Kitajsko, je sporočila Bela hiša.