Zlom nosne kosti, zlom rebra, udarnine in podplutbe na obrazu ter prsni hrbtenici ter odrgnine na prsnem košu – to so poškodbe, ki naj bi jih 47-letnik januarja zadal svoji zunajzakonski partnerici in zaradi katerih je pred dnevi stopil pred okrožno sodnico Polonco Valentinčič Bertoncelj. Obtožen pa ni le povzročitve hude poškodbe, ampak tudi nasilja v družini ter zanemarjanja in surovega ravnanja z dve in šest let starima otrokoma. Za priznanje krivde je tožilec Jože Jarc zaradi podobnih kaznivih dejanj že obsojenemu možakarju predlagal tri leta in dva meseca zapora.

»Pričakovanja tožilstva so previsoka. Pripravljeni smo priznati za dve leti in pol zapora, za tri leta in dva meseca pa ne,« je ponudbo zavrnil obtoženčev zagovornik Žiga Klun. Obtoženi, ki je tudi izjavil, da bi »raje milejši ukrep«, tako krivde ni priznal, zato ga čaka sojenje. Klun je že predlagal več prič, ki da bodo potrdile, da očitki, kot so zapisani v obtožnici, ne držijo.

Otrok ni hotel iz vode

Sedeminštiridesetletnik naj bi se od jeseni 2016 do sredine januarja letos, ko so ga priprli, pogosto znašal nad svojo partnerico, tako psihično kot fizično. Žalil naj bi jo, da je neumna, nesposobna, da ni sposobna živeti sama in preživljati otrok, ter grozil, da ne bo ostala živa, če ga bo ovadila. Fizično nasilje je doseglo višek v začetku letošnjega leta. Enajstega januarja sta se po pripovedovanju partnerice sprla zaradi kosila. On ga je želel skuhati, ona pa je, ker je zasmrdelo iz kuhinje, s štedilnika odstranila ponev. Začelo se je z glasnimi besedami, nakar jo je začel obmetavati z različnimi predmeti. Z dveletnim sinom v naročju se je začela umikati, on pa je s pestmi udarjal po njeni glavi in telesu, ob tem pa grozil, da jo bo zadavil vpričo otrok. Dejansko jo je začel potem daviti, prenehal pa naj bi šele, ko je začela kimati in pritrjevati temu, kar je govoril. Ker ji je iz nosu tekla kri, ji je ukazal, naj gre v kopalnico, a ji je sledil ter ji tam glavo porinil v radiator in porival prste v oči. Ob tem je govoril, da bo otrokoma lepše brez nje, da imata njega, nje pa ne potrebujejo in da za otroka lahko skrbijo tudi drugi ljudje.

Otroka, ki ju je dogodek močno pretresel, naj bi bila žrtvi očetovega zanemarjanja in surovega ravnanja že prej. Starejšega naj bi predlani poleti na dopustu na Hrvaškem pretepel po glavi in telesu, ker ni ubogal, ko mu je rekel, naj gre iz morja. Udarci naj bi se ponovili tudi pozneje, ko otrok ob neki priložnosti ni ubogal mame. Drugega malčka pa naj bi enkrat, ko je mamo ugriznil v prst, prijel za lice in ugriznil v obraz. Obtoženi je pred preiskovalnim sodnikom razložil, da ti očitki nikakor niso resnični. Zagovornik Klun pa je zdaj predlagal priče, ki da bodo potrdile, da je fantka v lice ugriznil drugi malček v vrtcu.

Razbita vrata in kri na stenah

Tudi sicer je v preiskavi zelo relativiziral očitke iz obtožnice. Očitno se bo tako zagovarjal tudi v prihodnje, saj je odvetnik na primer predlagal zaslišanje priče, ki naj bi potrdila, da si je oškodovanka rebra polomila že dva meseca prej v avtomobilski nesreči. V preiskavi je sicer priznal, da je januarja partnerico udaril v obraz in zagrabil za vrat, toda tudi ona da ga je zagrabila za vrat. Rekel ji je, naj se umiri, ko je videl, da ji iz nosu teče kri in buško na obrazu. Menda je bilo vse že mimo in mirno, ko so pri vratih pozvonili policisti. Eden od njih je sicer v preiskavi pričal, da je bilo že iz stanja stanovanja jasno, da je bila »zadeva huda«. Vrata v spalnico so bila na primer razbita oziroma sneta s tečajev, imela so luknjo, vidne pa so bile tudi sledi krvi na steni in pred kopalnico. Oškodovanka je v prisotnosti partnerja le pritrjevala njegovi izjavi, razgovorila se je šele, ko je bila sama v sobi. Po policistovem mnenju je bilo jasno, da se ga boji.

Sojenje se bo začelo sredi junija. Do takrat bo izvedenec za klinično psihologijo pregledal otroka in ocenil njuno stanje. Obtoženi bo zaradi ponovitvene nevarnosti ostal v priporu. Zaradi istovrstnih kaznivih dejanj je bil obsojen že dvakrat, enkrat na pogojno z varstvenim nadzorstvom, drugič pa na enoletno zaporno kazen.