Slovenska hokejska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu skupine B v Nursultanu po treh zaporednih porazih stresla jezo nad Madžarsko. Razigrana slovenska vrsta je zabila pol ducata golov, kolikor jih je dosegla na prejšnjih treh tekmah skupaj. Risi po premierni zmagi na šampionatu lažje dihajo, a boj za obstanek med drugoligaši še ni končan. V nedeljo dopoldne bo odločala tekma z Litvo, ki je v Nursultanu s tekmo manj še edina reprezentanca brez osvojene točke.

Slovenija je naposled prikazala kolektivno in zbrano igro brez usodnih nihanj, ki so kmalu odnesla sanje o vrnitvi med elito. Selektorju Ivu Janu se je obrestovalo, da je vso tekmo igral na štiri napade, s čimer je vseskozi ohranjal visok ritem. Z najboljšo predstavo v slovenskem dresu je zablestel mladi up Jan Drozg, ki je prispeval dva gola in podajo. Četrti napad je pokazal veliko želje in moštvu utrl pot k visoki zmagi. Slovenija je tekmo odločila po dobre pol ure, ko so Madžari po četrtem prejetem golu zamenjali vratarja. Tokrat je veliko poskušal tudi kapetan Anže Kopitar in za vodstvo s 5:0 dosegel prvenec na turnirju. Slovenija se je izkazala z ostrejšo igro kot na prejšnjih tekmah in se nasprotnika lotila tudi z odločnimi naleti na ogrado. Branilci so svoje delo opravili z odliko – blokirali so številne madžarske poskuse in počistili odbite ploščke izpred svojih vrat. Tekmo je brez napake sklenil vratar Luka Gračnar, ki je zaustavljal madžarsko obleganje, ukrotil vseh 25 strelov in prvič na prvenstvu zaklenil vrata.

Slovenija je bila tako disciplinirana, da je Madžarski dovolila le štiriminutno prednost z igralcem več in nasprotnika kaznovala za nepazljivost s šestim golom tik pred koncem tekme. Če bi reprezentanca že na uvodu prvenstva pokazala tako odločen pristop, bi se ob zaključku turnirja na azijskih tleh verjetno borila za vstopnico med elito, tako pa mora za obstanek premagati še Litvo. Morda bo za ohranitev statusa v skupini B zadoščala že točka, a napadalec Žiga Pance pravi, da hokejisti ne bodo preračunljivi: »Tudi če bi si že zagotovili obstanek, bi proti Litvi krenili na zmago. Tako je bilo na vsaki tekmi na prvenstvu, a se nam žal trikrat ni izšlo. Od prvega dne smo čakali, da bomo slišali Zdravljico. Čeprav smo zapravili vse možnosti za vrnitev v skupino A, je po zmagi dober občutek. Pripravljeni bomo na zadnji krog.«

Ivo Jan je na velikem tekmovanju dočakal prvo slovensko zmago v vlogi selektorja. V Nursultanu preživlja stresen teden, saj izbrana vrsta v tem tisočletju še nikdar ni odprla prvenstva skupine B s tremi porazi zapored. »Prisiljen sem bil v določene spremembe, na katere so se igralci odlično odzvali in pokazali značaj. Vratar Gračnar je bil fantastičen. Vseskozi nas je držal v igri, soigralci so mu pomagali. Hokejisti čutijo ponos, zato niso dopustili, da bi reprezentanco z novim porazom spravili v dodatne težave. Prvi gol četrtega napada je bil izjemno pomemben. V ključnih trenutkih smo bili zbrani. Čaka nas še zadnja tekma, a po zmagi je veliko lažje. Litva bo izjemno neugoden nasprotnik. Igrali bodo strnjeno pred svojim golom, odlični so v protinapadih. Pomembno je, da ohranimo osredotočenost za zadnjo tekmo,« se je razgovoril Ivo Jan.