Na območju Bohinja so v četrtek malo po 16. uri policisti skupaj z gorskimi reševalci obravnavali hudo nesrečo izletnice, slovenske državljanke. Smrtno se je ponesrečila pri izviru Bistrice. Po doslej zbranih informacijah jo je zunaj poti hudo poškodovala večja skala – te se je namreč oprijela, skala pa se je potem prevalila nanjo.

Na območju Triglava se je istega dne med jutranjim sestopom s Kredarice proti Vodnikovemu domu poškodovala 29-letna planinka s Poljskega. Sicer primerno opremljena planinka je zdrsnila na zasneženi podlagi, ki je bila na določenih mestih poledenela, in nato kakih 50 metrov drsela po strmem pobočju. Poskušala se je ustaviti s cepinom, a neuspešno. Posredovali so gorski reševalci in vojaški helikopter, ki jo je odpeljal v jeseniško bolnišnico.

Bojan Kos s PU Kranj opozarja, naj vas spomladanski pogled z doline in razmere na nižje ležečih hribih ne zavedejo preveč, saj niti približno niso primerljive z visokogorjem. Sneg tam še vztraja, stanje pa je takšno tudi zaradi padavin, ki jih je bilo v zadnjem obdobju kar nekaj. Ko je v dolini deževalo, je v visokogorju še vedno snežilo, prav tako se obetajo nove padavine. Trenuten problem so šibke plasti snega, napihan sneg in nov sneg. Zato je potrebna velika previdnost. Še je treba poudariti, da v gorah lahko že majhna napaka povzroči zelo hude posledice. Tveganje za nesrečo zmanjšajo kombinacija znanja, pripravljenosti in opreme, odgovornost, previdnost ter zavedanje, da so gore nepredvidljive.