Na letošnji konferenci v Hotelu Habakuk se bo mrežilo več kot 150 startupov in scaleupov iz 33 držav, katerih stopnja zrelosti pozitivno odstopa od preteklih let, saj jih kar polovica med njimi že uspešno trži delujoče produkte in so doslej pridobili že za 45 milijonov evrov investicij. Poslovno srečanje z njimi predstavlja odlično priložnost za slovenska in regijska uveljavljena podjetja, da prav v Mariboru najdejo svojega agilnega poslovnega partnerja, ki bo v njihovo poslovanje vnesel sveže poglede na posel in lahko predstavlja možnost za njihovo digitalno transformacijo.

Startupi kot možnost za digitalno transformacijo

Kot razkriva raziskava Startupbootcampa, uglednega nizozemskega pospeševalnika, lahko uspešna sodelovanja med startupi in uveljavljenimi podjetji sprostijo izjemne obojestranske koristi. Aleš Pustovrh, partner v Fil Rouge Capital, poudarja, da so uveljavljena podjetja na startupe že začela gledati kot na eno od možnosti za svojo digitalno transformacijo in se začela resno zanimati zanje. Uveljavljena podjetja si lahko od sodelovanja s startupi in scaleupi obetajo izboljšanje osnovnega posla z zmanjševanjem stroškov, povečevanjem dodane vrednosti, krepitvijo tržnega deleža s trženjem izboljšanih obstoječih in novih produktov, izkoriščanje novih tehnologij, izboljšanje obstoječih poslovnih modelov ter dvig podjetniške kulture, ki je že vgrajena v startupovski DNA.

Zavedajoč se velikega potenciala sodelovanja korporacij in startupov, ki pomaga korporacijam ostati konkurenčne, startupom pa pomaga rasti in se razvijati, v ekipi konference PODIM vzpostavljajo pogoje za krepitev tovrstnih sodelovanj. Pri tem sodelujejo z najboljšimi partnerji s področja inoviranja, med drugim z dunajskim WhatAVenture, ki svetuje podjetjem, kot so DHL, A1, Kapsch, Deutsche Post, Salzburg AG, Wien Energie, ÖAMTC, ÖBB, Österreichische Lotterien …

Izkušnje velikih na enem mestu

PODIM se je uveljavil tudi kot idealno mesto za učenje od najboljših in izmenjavo izkušenj, kar mu priznavajo zadovoljni udeleženci ter tudi mednarodni partnerji. Tako je letos postal ponosni partner globalne mreže Startup Sesame, elitnega kluba tehnoloških dogodkov. Prav tako pa je vodilna evropska publikacija na področju startupov EU-Startups umestila konferenco med top 30 tehnoloških in startup dogodkov.

Na odru PODIM-a bo med drugim tudi 60 vrhunskih govorcev, uveljavljenih mednarodnih strokovnjakov za startup podjetništvo, odprto inoviranje, digitalno transformacijo, tvegani kapital in druga področja, povezana z inovativnim podjetništvom. To predstavlja veliko vrednost za udeležence konference, da prisluhnejo njihovim izkušnjam iz podjetij, med katerimi so Lyft, Uber, AVL, DHL, Google, Allianz, Audi in druga, in to na enem mestu. Ne le njihove izkušnje, štejejo tudi njihovo znanje in inspiracija ter dragocena priložnost za udeležence, da vse tudi osebno spoznajo.

Skoraj polovica startupov in scalupov v fazi rasti

Na PODIM-u pa ne sodelujejo samo startupi v zgodnjih fazah, temveč predvsem izkušeni startupi in scaleupi, Več kot tretjina jih je s svojo rešitvijo v fazi prototipa in so blizu prihoda na trg. »Posebno ponosni smo na to, da je skoraj polovica izbranih startupov in scaleupov v fazi rasti, torej so prisotni na trgu in ustvarjajo prihodke, zato so še bolj zanimivi za uveljavljena podjeja in skladje tveganega kapitala,« pravi Urban Lapajne iz ekipe PODIM. Organizatorji, ekipa Tovarne podjemov s platformo Start:up Slovenija, in soorganizatorja ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Slovenski podjetniški sklad, so po skrbni selekciji več kot 700 prijavljenih startup in scaleup podjetij izbrali 150 najobetavnejših, ki so prejela vabilo za sodelovanje.

Izbrana podjetja prihajajo iz 33 držav, pri čemer jih je le slaba četrtina iz Slovenije, kar je z vidika uveljavljenih podjetij pomembno za spoznavanje tujih trgov, iskanje širše perspektive posla in idej za sodelovanje. Najbolje zastopana panoga, kamor sodijo rešitve startupov in scaleupov, je poslovanje podjetij in produktivnost (41 odstotkov), sledita panogi življenjski slog in zabava (21 odstotkov) ter mobilnost in prevoz (10 odstotkov). Druge zastopane industrije so finančne storitve, energetika in komunalne storitve, življenjske znanosti in agrikultura ter materiali in proizvodnja.

Mesto drugega reda na regionalni zemljevid

Lokacija PODIM-a v deprivilegiranem Mariboru krepi vlogo mesta v rangu mest drugega reda in v regiji deluje kot katalizator za sodelovanje med startup ekosistemi Slovenije, Avstrije, Italije in širše regije držav Srednje in Vzhodne Evrope ter Zahodnega Balkana. Startup skupnost v Mariboru postaja vse bolj živahna, kar še dodatno potrjujejo dobro obiskana redna srečanja ustanoviteljev startupov in scaleupov, ki so tako rekoč čez noč poživila podjetniško dogajanje v mestu.

Eden odličnih primerov krepitve startup ekosistema v Mariboru je uspešno partnerstvo med startupom Movalyse in Zavarovalnico Sava, kot uveljavljenim podjetjem. To partnerstvo izvira prav z dogodka Start:up Maribor Insurtech in njihov prvi skupni produkt, pred dnevi predstavljeno Vigo zavarovanje proti kraji motociklov, bo kot primer dobre prakse predstavljeno prav na letošnjem PODIM-u. Podobno velja za vpostavljeno sodelovanje med startupom EqualEyes in Novo KBM na področju digitalizacije poslovanja banke.