Tarantino, ki je iz Cannesa pred 25 leti odnesel zlato palmo za film Šund, se tako znova podaja v igro za nagrado festivala, ki bo v 72. izvedbi potekal od 14. do 25. maja.

Organizatorji so bili po besedah direktorja Thierryja Fremauxa do zadnjega na trnih, če bo Tarantinu uspelo končati film do začetka festivala, a so si zdaj oddahnili, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Kriminalna drama Bilo je nekoč v Hollywoodu bo med drugim spregovorila o igralki in ženi režiserja Romana Polanskega Sharon Tate (Margot Robbie), ki so jo nosečo umorili pripadniki ameriškega Mansonovega morilskega kulta.

Film se bo za zlato palmo potegoval v konkurenci 21 filmov. Med režiserji so še nekatera znana imena, kot so Terrence Malick, Pedro Almodovar, brata Dardenne in Ken Loach.

Ameriški režiser Malick bo v Cannesu premierno prikazal zgodbo o drugi svetovni vojni A Hidden Life o Nemcu, ki izbere ugovor vesti in ga nacisti leta 1943 ubijejo, španski režiser Almodovar pa bo predstavil dramo Pain And Glory o izbirah v življenju.

Belgijska brata Dardenne bosta ponudila dramo Young Achmed o belgijskem najstniku in njegovi zaroti proti učitelju, ki prevzame ekstremistično interpretacijo Korana, britanski režiser Loach, ki v Cannes vrača po letu 2016, ko je s filmom Jaz, Daniel Blake osvojil zlato palmo, pa bo predstavil film Sorry We Missed You. Ta prinaša kritični pogled na trenutno ekonomijo, v kateri prevladuje razširjenost kratkoročnih pogodb ali samostojnega dela nad trajnimi delovnimi mesti.

Festival bo uvedla zombie komedija The Dead Don't Die ameriškega režiserja Jima Jarmuscha, ki je prav tako uvrščena v tekmovalni program.