Po remiju v Ljudskem vrtu je bil Luka Janžekovič, kapetan in vratar Aluminija, pravi sogovornik za tehtno oceno: »Ja, lahko bi se reklo, da smo bili najbližje trem točkam od takrat.« Od takrat. Avgusta 2016. Aluminij je v soboto odnesel letos e(di)no točko proti Mariboru. Komaj drugič, daleč, pet tekem daleč je njihova edina zmaga v Ljudskem vrtu. A ta točka je bila drugačna. Ne samo, ker so vodili, ampak ker so sami slišali aplavz, vijoličasti pa po žvižgih ob polčasu slišali žvižge še na koncu, da je Zlatko Zahović s prsti rok tribuni preštel do osem. Vsaj toliko točk zaloge do Olimpije. »Tekma se je lomila,« sta se strinjala oba trenerja, tako Oliver Bogatinov kot Darko Milanič. V zadnji minuti bi lahko zabili eni in drugi. Ker niso, je to (pre)več stalo vijoličaste.

Milanič je naš(t)el razloge, zakaj Maribor ni zmagal: »Preveč smo igrali tako, kot so želeli oni, prekinjali so nam ritem, želeli smo igrati bolj živo. Ampak bilo je kar nekaj napak.« Tudi pri prejetem golu. Svoj trenutek je naposled dočakal Luka Štor, zadel je v Ljudskem vrtu. Šest let se je dokazoval pri Mariboru, priložnosti ni dočakal. V Ljudski vrt je moral priti v dresu Aluminija, odbitek, kot mu ga je ponudil Kenan Pirić, ob nepozornem Aleksandru Rajčeviću, se ne zapravi. Prvič je na prvenstvu igral proti Mariboru, prvič v Ljudskem vrtu.

Več vprašanj kot odgovorov je bilo na temo, kako bo torej Maribor zabil. Dokler so še imeli energijo, so poskušali s preverjenimi možnostmi, a Saša Ivković z glavo žoge ni najbolje zadel, Dino Hotić je pomeril preveč po sredini, Luka Zahović pa je volej pospravil mimo vrat. V nadaljevanju se je priključil še Jasmin Mešanović, a tudi njemu je Janžekovič ubranil strel. Prvega. Drugega z glavo mu ni. »To je težko braniti,« je vratarja v bran vzel kar Jasmin Mešanović. Predolgo je manjkal, predolgo čakal na šesti gol. Že jeseni je v Kidričevem zabil hat-trick, med redkimi, ki je imel dober dan. »Očitno mi Aluminij res leži,« je povedal. Aluminij je vseeno začutil, da je to tekma za kaj več. »Šli smo v odprt boj in zato najbrž tudi priložnosti na obeh straneh,« je ocenil Bogatinov. Ni ga razžalostilo, ker Ivan Kontek čiste, neverjetne situacije ni boljše izkoristil. Ker bi jo lahko tudi Felipe Santos. »Ko se takšna tekma konča, si s točko glede na potek zadovoljen,« je sklenil Milanič.

Šimundža: Bili smo boljši

Dvoboj, ki bi lahko nagnil Domžale še bolj k Evropi in Muro oddaljil od nje. Ter obratno. Ne bo šlo mimo, da Domžale, ki jim Ante Šimundža sicer priznava tretje mesto, letos na štirih tekmah niso premagale Mure. Še tretji remi ob uvodni poletni petardi v Fazaneriji. Evrogol, ki ga je zabil Tonči Mujan od prečke, kar je še podžgalo Muro, konkretno Nika Lorbka, da je bil tudi njegov zadetek čudovit. »Pravičen in realen rezultat,« za domačega trenerja Simona Rožmana. »Ne, nisem zadovoljen,« je bil neposreden Murin strateg Ante Šimundža. »Bili smo neprimerno boljši.«

Že marca, ko so v Fazaneriji prvič prižgali reflektorje, se je Rožman znal sprijazniti z remijem, ko je ponudil žogo Muri. Nekaj, s čimer znajo imeti Prekmurci težave. »Strategija je šla v tako smer, da smo zasluženo povedli. Potem smo namerno prepustili iniciativo Muri, puščali dovolj prostora, da bi iz protinapada šli naravnost proti golu,« si je želel Rožman, ki je pogrešal Adama Gnezdo Čerina. Mura je znova proti klubu, uvrščenem višje na lestvici, pokazala, da se zlasti v drugem polčasu zoperstavi tako, da v fazah pritisne, pomeri in upa. A tako kot proti Mariboru in Olimpiji je tudi tokrat za kaj več zmanjkalo več konkretnosti.

Olimpija se je opekla v Celju

Nogometaši Olimpije so imeli po sredinem remiju Maribora z Aluminijem priložnost, da se z zmago v Celju vodilni ekipi približajo na osem točk zaostanka. Toda Ljubljančani so doživeli prvi poraz proti Celjanom od konca sezone 2014/15 oziroma po 15 ligaških tekmah in prvega pod tokratnim vodstvom trenerja Safeta Hadžića. Gostitelji so v 33. minuti izkoristili napako ožje Olimpijine obrambe, po kateri se je Mitja Lotrič (pozneje je moral z igrišča zaradi poškodbe) sam znašel pred golom in zadel za 1:0. Domači vratar Metod Jurhar je imel veliko dela, še največ po nespretnem posredovanju svojega soigralca Tadeja Vidmarja, a je žogo uspel odbiti v prečko.

V 70. minuti je moral z igrišča Olimpijin igralec Jucie Lupeta, ki se je kmalu po vstopu v igro sam poškodoval na sredini igrišča, zato so ga z igrišča odnesli na nosilih. Do konca tekme se izid ni več spremenil, celjski kapetan Janez Pišek pa je imel po zmagi, s katero so Celjani skočili na četrto mesto, veliko razlogov za zadovoljstvo: »Spoštujemo Olimpijo, saj vemo, kaj pomeni v slovenskem nogometu, a tokrat smo si povsem zaslužili zmago. Po neuspehu z Gorico smo potrebovali tri točke in jih tudi osvojili. S to zmago smo dobili dodatno mero samozavesti, ki bo še kako pomembna v zadnjem delu prvenstva.« Manj navdušen je bil seveda Olimpijin vratar in kapetan Nejc Vidmar: »Ne morem reči nič drugega, kakor da so Celjani zasluženo zmagali. Z naše strani je bilo videti, kot da v igri ni nobenega žara, bojevitosti, kot da tekma ničesar ne prinaša. Nad tem se moramo krepko zamisliti in morali se bomo resno pogovoriti.«