Če ima igralec povprečje v končnici okroglih 34 točk in če je lastnik tudi »največje« poteze, ko je na peti tekmi konferenčnega četrtfinala v zadnji sekundi zadel trojko s kakih desetih metrov za zmago in napredovanje v dvoboju z Oklahomo, pa na celotni tekmi doseže le 14 točk, ne gre pričakovati drugega, kot da je njegovo moštvo na takšni tekmi izgubilo. Pa se to ni zgodilo. Omenjeni igralec je Damian Lillard, moštvo Portland, tekma, na kateri se mu je zgodil, vsaj za njegove razmere in številke, »strelski mrk«, pa je bila druga polfinalna zahodne konference lige NBA na gostovanju pri Denverju. Ki jo je Portland torej kljub slabši predstavi prvega zvezdnika dobil s 97:90 in tako izid v zmagah izenačil na 1:1.

Da Lillardu tokrat ni steklo, govorita tudi podatka o metu iz igre (17-5) in predvsem za tri točke, saj je izza črte zadel le enega izmed sedmih poizkusov – do te tekme pa je v povprečju trojke metal s skoraj 45-odstotno natančnostjo. »CJ je, še posebej v zadnjih minutah, dosegel nekaj izjemno pomembnih točk, z nekaj izjemnimi potezami se je izkazal tudi Enes. Chief se ni pustil njihovim visokim fantom, pa tudi Rodney se je 'pretepal'… Kar hočem reči, je, da na takšnih tekmah potrebuješ močno moštvo, ekipnega duha. In tega smo tokrat imeli,« je po tekmi povedal Damian Lillard in pri naštevanju zaslužnih soigralcev po vrsti mislil na prvega strelca CJ-ja McColluma (20 točk), pa drugega Enesa Kanterja (15 točk), ki blesti kljub hudim bolečinam v rami (izpahnil si jo je na zadnji tekmi proti Oklahomi), ko se po skoraj vsaki akciji zvija od bolečin, Al Farouqa Aminuja, ki je vknjižil dvojni dvojček (11 točk, 10 skokov), ter Rodneyja Hooda, najučinkovitejšega igralca tekme, ki te ni začel v prvi peterki (15 točk). Pri Denverju je bil medtem spet prvo ime srbski center Nikola Jokić, ki pa je s fantastičnimi predstavami v končnici letvico pričakovanj dvignil tako visoko, da je kljub novemu dvojnemu dvojčku (16 točk, 14 skokov) tokrat celo zaostal za njimi. »Pa saj tudi Portland ni igral tako dobro. Videl sem jih igrati že precej bolje. So pa bili res agresivni. Kaj pa vem, čudna tekma,« je povedal Jokić.

Nad agresivnostjo tekmeca, predvsem v obrambi nad njihovim prvim zvezdnikom Jamesom Hardnom, in še bolj nad tem, da so jo sodniki dopuščali, so se po prvi tekmi drugega para v zahodni konferenci hudovali tudi košarkarji Houstona, ki pa so kasneje bolj gladko izgubili tudi drugo proti glavnemu favoritu za naslov Golden Statu. Prvaki tako v zmagah vodijo že z 2:0 in so sploh edino moštvo v konferenčnih polfinalih, ki je na domačem igrišču dobilo obe prvi tekmi. Na vzhodu je »brejk« že na prvi tekmi v Milwaukeeju uspel Bostonu, ki je bil nato na drugi nemočen, v drugem paru pa je bila na drugi tekmi v Torontu uspešna Philadelphia.

Sicer pa je v ligi NBA pestro tudi dogajanje, ki nima povezave z dvoboji moštev, ki se še borijo za naslov. Omembe vredno je tako vsaj, da je s San Antoniom še za tri leta pogodbo podaljšal legendarni trener Gregg Popovich, da se v resnih kombinacijah za novega trenerja Memphisa omenja nekdanjega košarkarja Olimpije in zdajšnjega trenerja Žalgirisa Šarunasa Jasikevičiusa ter da je 42-letni veteran v dresu Atlante Vince Carter, po slovesu Dirka Nowitzkega edini še aktivni košarkar, ki so ga na naboru izbrali v prejšnjem stoletju, potrdil, da bo igral tudi v naslednji sezoni. Ta bo že njegova 22. v karieri, s čimer bo postal absolutni rekorder.