Barcelona je na prvi polfinalni tekmi proti Liverpoolu storila velik korak na poti do uvrstitve v finale lige prvakov, ki bo 1. junija odigran na madridskem stadionu Wanda Metropolitano. Čeprav so gosti vpisali več strelov (14:11), izvedli več kotov (5:3), imeli več uspešno zaključenih podaj (482:457), na njihovi strani pa je bil tudi odstotek posesti žoge (52:48), so igrišče zapustili poraženi s kar 0:3. Izjava gostujočega trenerja Jürgena Kloppa, da so njegovi igralci porazu navkljub odigrali celo najboljšo gostujočo tekmo v zadnjih dveh sezonah, je tako le slaba tolažba za navijače rdečih. Ob upoštevanju preteklih tekem v izločilnih bojih tekmovanja, ki so se končale s takšnim izidom, so namreč možnosti angleškega predstavnika za napredovanje zgolj šestodstotne. »Nad izidom smo razočarani. Mislim, da ta ne odraža dogodkov na igrišču,« je dejal branilec Liverpoola Virgil van Dijk.

Kaj se je torej primerilo Liverpoolu, da je na stadionu Camp Nou vpisal celo najvišji evropski poraz po dvoboju z madridskim Realom pred slabimi petimi leti? »Liverpool v svoji ekipi nima Lionela Messija,« so ob pisanju hvalospevov čudežnemu Argentincu ugotavljali angleški mediji. Prvi zvezdnik Barcelone je prispeval dva od treh zadetkov za svoje moštvo, še posebej dih jemajoč pa je bil njegov drugi gol, ko je s prostega strela s približno 25 metrov zavrtinčil žogo okoli živega zidu in jo poslal za hrbet brazilskega vratarja Allisona Beckerja. Kot so izračunali pri časniku The Times, je žoga ob njegovem strelu potovala s kar 98 kilometri na uro, do mreže pa je potrebovala pičle 0,97 sekunde. »Vemo, kdo je Leo, a nikoli nas ne neha presenečati. Je kapetan in igralec, ki vodi in narekuje ritem igre. Znova je bil mož odločitve in nam pomagal do zmage,« je Messija pohvalil njegov trener Ernesto Valverde. Ta je v sredo na igrišče poslal celo najstarejšo zasedbo Barcelone v ligi prvakov doslej, saj je povprečna starost igralcev štela kar 29 let in 210 dni.

Messi je sicer na svoji 682. tekmi za Katalonce vpisal že 599. in 600. gol, za nameček pa mu je to uspelo natanko 14 let po prvencu proti Albaceteju. Kar 412-krat je bil uspešen v španskem prvenstvu, v ligi prvakov je dosegel 112 zadetkov, 50-krat je zadel v španskem pokalu, 13-krat v španskem superpokalu, petkrat na svetovnem klubskem prvenstvu, trikrat pa v evropskem superpokalu. Doslej je zabil kar 32 različnim klubom, na 33 tekmah proti angleškim predstavnikom pa je mrežo zatresel 26-krat. »V imenu nogometa vas prosim, da ga ne primerjate s številko sedem,« navdušenja nad Messijem ni skrival niti italijanski reprezentant Mario Balotelli in s sporočilom na družbenem omrežju namignil, da se z njim ne more kosati niti Cristiano Ronaldo. »Mali genij kljubuje logiki,« pa je na twitterju svoje mnenje o Messiju delil nekdanji angleški reprezentant Gary Lineker.

Če bi se v polfinalu igrala le ena tekma, bi se Barceloni v velikem finalu pridružil Ajax. Ta nadaljuje nizanje izvrstnih predstav, saj je po Realu in Juventusu v gosteh presenetil še Tottenham. Po zaslugi zadetka Donnyja van de Beeka je tekmo v Londonu dobil z 1:0, gol 22-letnika pa je bil že 161. Ajaxov v letošnji sezoni. Slabo luč na ves dvoboj je sicer vrglo neodgovorno ravnanje Tottenhamove zdravniške službe. Ta je navkljub hudemu trčenju Jana Vertonghna s soigralcem branilcu dala zeleno luč za nadaljevanje tekme, vendar je že kmalu postalo jasno, da tekme ni zmožen nadaljevati, saj se je zaradi omotice začel opotekati po igrišču. »Ogabno in patetično ravnanje zdravniške službe,« se je zgražal nekdanji ameriški reprezentant in nogometni analitik Taylor Twellman.