Na podlagi čezmejnega projekta Trans Borders je Regionalna razvojna agencija (RRA) Koroška 1. maja uvedla tako imenovani Štrekna bus, ki bo ob kolesarski poti Štrekna vozil vse do konca septembra.

»Letos nadgrajujemo povezovanje kolesarskih turističnih proizvodov in ponudbo javnega potniškega prometa v čezmejni regiji na obeh straneh meje in uvajamo Štrekna bus med Velenjem in avstrijskim Labotom (Lavamündom) ter poletni kolesarski vlak med Mariborom in Pliberkom,« pravi projektni vodja razvojne agencije Peter Zajc.

Kolesarji na avtobus ali vlak

Julija in avgusta bo Štrekna bus med Velenjem in Labotom na avstrijski strani meje vozil vsak dan, v maju, juniju in septembru pa ob koncih tedna. Poleg 30 sedežev za potnike bo imel na voljo tudi prikolico za 20 koles, podpiral pa bo kolesarje ob poti na podoben način kot vlak ob Dravski kolesarski poti. Stičišče poti bo v Dravogradu, kolesarji pa bodo lahko uporabljali povezave z avtobusom ali vlakom.

Kolesarska povezava Štrekna po Mislinjski dolini se je doslej izkazala za zelo priljubljeno in je ena najbolj urejenih kolesarskih povezav v Sloveniji. Letos bo Štrekna bus povezal še Velenje, Mislinjsko in Dravsko dolino ter Labot (Lavamünd) na avstrijski strani. »Avtobusno linijo javnega potniškega prometa, ki je sploh prva čezmejna avtobusna povezava med obema koroškima regijama po nekaj desetletjih, uvajamo v sodelovanju s podjetjem Nomago in avstrijskim podjetjem Verkehrsverbund,« pravi Zajc.

Že lani za polovico več potnikov in koles

Štrekna bus bo julija in avgusta vsak dan vozil celo dvakrat na dan, maja, junija in septembra pa ob koncih tedna in praznikih, tako naših kot avstrijskih. »Z njim se je bilo mogoče prvič popeljati že 1. in 2. maja, ponovno se bo mogoče peljati tudi ta konec tedna, torej 4. in 5. maja,« še razloži Zajc in doda, da bo vozovnice mogoče kupiti na avtobusu ali avtobusnih postajah v Velenju in Slovenj Gradcu, prevoz kolesa pa bo brezplačen.

»Konkretno bo na primer vožnja za eno osebo med Velenjem in Dravogradom stala 4,7 evra, do Labota v Avstriji pa bo treba odšteti dodatna dva evra,« pove Zajc. V Labotu v Avstriji bo mogoče tudi prestopiti na avtobus s prikolico za kolesa, ki bo vozil do Wolfsberga v Labotski dolini, kjer poteka tudi med Slovenci priljubljena kolesarska povezava R10 po Labotski dolini. Sicer pa je vozni red Štrekna busa usklajen z voznim redom poletnega kolesarskega vlaka med Mariborom in Pliberkom. S prestopom v Dravogradu je omogočeno povezovanje kolesarjenja po Štrekni, Dravski kolesarski poti in kolesarski poti po Labotski dolini ter uporabe javnega potniškega prometa.

Lani se je z vlakom med Mariborom in Prevaljami v enajstih poletnih sobotah prepeljalo slabih 800 potnikov in dobrih 200 koles, kar je pol več kot leto prej. Že lani pa je bila v okviru projekta Trans Borders vožnja kolesarskega vlaka podaljšana do Pliberka v Avstriji, letos pa bo poletni kolesarski vlak po zaslugi dobrega sodelovanja s Slovenskimi železnicami in Direkcijo RS za infrastrukturo na progi med Mariborom in Pliberkom ob sobotah med 22. junijem in 31. avgustom vozil dvakrat na dan, prav tako bo vozil ob praznikih, torej 25. junija in 15. avgusta.