Svetovno prvenstvo skupine B v Nursultanu se je za slovensko hokejsko reprezentanco po treh zaporednih porazih spremenilo v nočno moro. Izbranci selektorja Iva Jana so se pred zaključkom tekmovanja znašli v morečem boju za obstanek med drugoligaši. Prve točke za rešitev ugleda bodo iskali proti Madžarski in Litvi.

Kopitar med dolžniki turnirja

Slovenija je iz tekme v tekmo manj prepričljiva. Kalvarija se je začela na premieri s Kazahstanom, ko je rise pokopala neodgovorna igra v prvi tretjini. Osemnajst ur po uvodnem porazu je slovensko vrsto premagala tudi Južna Koreja (5:3), danes pa še Belorusija (4:1), ki skupaj s Kazahstanom kraljuje na vrhu lestvice. Slovenski hokejisti so v Nursultanu povesili glave, strokovno vodstvo reprezentance pa mrzlično išče razloge za neuspešno prvenstvo. Že po treh tekmah je jasno, da Slovenija na azijski celini ne bo izpolnila osnovnega cilja. Po lanski agoniji v Budimpešti bo drugo leto zapored ostala brez uvrstitve v elitni razred svetovnega hokeja, kar ob skromnem vlaganju v panogo očitno postaja realnost članske reprezentance.

Slovenija se je prav na vseh treh tekmah že po uvodnih minutah znašla v zaostanku. Najboljšo predstavo na turnirju je prikazala v prvi tretjini dvoboja z Južno Korejo, a si je v nadaljevanju privoščila nedopusten padec in zapravila dva gola prednosti. Ko reprezentanca lovi zaostanek, na nasprotnikova vrata strelja preveč na silo, zato ploščki postajajo lahek plen vratarjev. Slovenska vrsta je brez osmerice prvokategornikov neuigrana in brez ustvarjalne igre v napadu, kjer se je v povprečju izgubil tudi prvi zvezdnik prvenstva Anže Kopitar. Obramba je razglašena in v povprečju prejme štiri gole na tekmo, kar je največ med vsemi udeleženci turnirja. Slovenija je prepočasna za raven skupine B in se predolgo zadržuje pred svojimi vrati. Podaje ob prehodu v napadalno tretjino so preveč nenatančne, kar kaže na nezbranost moštva.

Trije porazi so razkrili, da je slovenska reprezentanca v Nursultan pripotovala nepripravljena na zahteven izziv, kar so nakazali že neprepričljivi nastopi na prijateljskih tekmah. Kar peterica hokejistov se je izbrani vrsti pridružila šele na brniškem letališču, potem ko je večer pred odhodom v Kazahstan odigrala zadnjo tekmo finala državnega prvenstva. Očitno je, da se igralci preveč zanašajo na učinek Kopitarja, ki je rekorder po številu minut na ledeni ploskvi, a v Nursultanu sploh še ni zadel gola. Kopitar je skupaj z Miho Verličem in Žigo Pancetom eden največjih dolžnikov po dobri polovici turnirja v Nursultanu. Slovensko moštvo izgublja samozavest tudi z igralcem več, kar je bilo razvidno v drugi tretjini tekme z Belorusijo, ko risi niso zatresli mreže v osmih minutah številčne prednosti.

Dogajanje na ledeni ploskvi med drugim prikazuje, da so slovenski tekmeci veliko bolj požrtvovalni in agresivni, medtem ko risi zlepa ne najdejo ekipnega duha, ki jih je dvakrat popeljal na olimpijske igre. Analiza tekme z Belorusijo bo razkrila, da Slovenija ni pokazala dovolj niti v ostrih dvobojih ob ogradi, kjer so bili nasprotniki prepričljivo močnejši in odločnejši.

Jan: Srečo si je treba zaslužiti

Selektor Ivo Jan ob debiju na velikem tekmovanju s klopi nemočno opazuje prosti pad slovenske reprezentance. Po drugi tekmi je na klop postavil Matijo Pintariča in spremenil tretji napad, vendar se mu ni posrečila še nobena taktična poteza. »Imamo težave z učinkovitostjo. Ob številčni prednosti veliko streljamo, a nimamo sreče, ki pa si jo je treba zaslužiti. Igralcem nimam česa očitati, saj so se borili po svojih močeh. Zdaj nas čaka boj za obstanek. Verjamem, da se bodo igralci zbrali in našli dodatno moč. Treba jim je zaupati in dati čas,« je komentiral Ivo Jan, ki je bil lani šele druga izbira hokejske zveze za selektorja. Na slovensko klop je vskočil po košarici Matjaža Kopitarja, ki je prelomil načelni dogovor z zvezo in ostal v službi Los Angelesa.

Janove varovance po treh zaporednih porazih čaka trenutek resnice jutri ob 15.30 z Madžarsko, ki je pred dvema tednoma dobila pripravljalni obračun v Budimpešti (7:4). Slovenska vrsta je na svetovnih prvenstvih praviloma vedno premagovala vzhodne sosede, a v Nursultanu bo odslej pomemben prav vsak plošček. Boj za obstanek v skupini B bodo risi sklenili v nedeljo dopoldne z Litvo, ki velja za prvo kandidatko za izpad. Po treh tekmah je tako kot Slovenija še vedno brez točke, medtem ko je Madžarska ravno proti Litvi vpisala prvo zmago in dvignila samozavest pred današnjim sosedskim obračunom.