Na dan spomina na holokavst, ki ga obeležujejo danes v Izraelu, se na izraelski televiziji in radiu predvajajo poleg novic le še vsebine, povezane s holokavstom.

Obeleževanje se je začelo v sredo zvečer, ko je v muzeju holokavsta Jad Vašem v Jeruzalemu potekala osrednja slovesnost, na kateri sta premier Benjamin Netanjahu in predsednik države Reuven Rivlin opozorila pred naraščanjem antisemitizma v svetu.

»Evropo danes ponovno preganjajo duhovi iz preteklosti. Ideje o večvrednosti in nacionalni čistosti, ksenofobija in antisemitizem z leve in desne vejejo po Evropi,« je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Rivlin.

»Radikalna desnica, radikalna levica in radikalni islam se strinjajo le v eni točki, to je sovraštvo do Judov,« je povedal Netanjahu. »To sovraštvo se je izkazalo v sramotnih napadih na vernike v sinagogah,« je dodal, pri tem pa imel v mislih nedavne napade v ZDA.

Premier bo danes sodeloval tudi pri polaganju vencev v Jad Vašemu, na slovesnosti v parlamentu pa bodo prebirali imena žrtev holokavsta. Slovesnosti potekajo tudi drugod po državi.

Po podatkih ministrstva za finance trenutno živi v Izraelu več kot 210.000 ljudi, ki so preživeli holokavst.

Spomin na nacistična grozodejstva med drugo svetovno vojno bodo danes obeležili tudi v poljskem Oswiecimu, kjer bo potekal t. i pohod živih v spomin na žrtve nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz, v katerem je bilo ubitih največ Judov. V plinskih celicah ali poskusih nacističnih znanstvenikov je tu umrlo med 1,1 in 1,5 milijona ljudi, Judov, pa tudi pripadnikov 26 drugih narodov, večinoma slovanskih, med njimi bilo tudi 1700 Slovencev.

V holokavstu je bilo v času nacistične Nemčije ubitih skupaj okoli šest milijonov Judov, pa tudi pet milijonov Slovanov, več sto tisoč Romov, več sto tisoč duševno in fizično prizadetih ter več tisoč homoseksualcev.