Barr je že prej zagrozil, da ga ne bo na za danes napovedano zaslišanje, ker so demokratski člani odbora pod vodstvom Newyorčana Jerryja Nadlerja želeli, da ministra posebej zasliši tudi njihovo osebje, torej izkušeni pravniki in preiskovalci, glede tega, kako je predstavil in domnevno cenzuriral Muellerjevo poročilo.

»Ne upa se soočiti z izkušenim pravnikom,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal Nadler in poudaril, da vlada ne more določati pogojev zaslišanja v predstavniškem domu. Barr po besedah Nadlerja tudi ni hotel predati odboru celotnega in necenzuriranega izvoda Muellerjevega poročila.

Na pravosodnem ministrstvu so potrdili, da je Barra odvrnila od pričanja v predstavniškem domu odločitev, da bodo lahko vprašanja postavljali ne le člani odbora ampak tudi njihovi sodelavci. »Na žalost je tudi potem, ko se je pravosodni minister prostovoljno javil na zaslišanje, predsedujoči Nadler postavil pogoje, ki so brez primere in nepotrebni,« je sporočila tiskovna predstavnica Kerri Kupec. »Minister sicer ostaja pripravljen na neposredno odgovarjanje na vprašanja članov odbora o poročilu in se veseli nadaljnjega sodelovanja z njimi,« je dodala.

Nekateri demokratski predstavniki zahtevali Barrov odstop

Nadler ne izključuje zahteve kazni za ministra zaradi nesodelovanja, nekateri demokratski predstavniki pa so že po zaslišanju v senatu zahtevali Barrov odstop z ministrskega položaja. »Upoštevanje uradnega poziva kongresa ni stvar izbire,« je opozoril Nadler. Ob tem je napovedal, da pričakuje 15. maja v svojem odboru pričanje Muellerja.

Barr je v sredo več ur pričal v senatnem odboru za pravosodje in ob tem odločno zagovarjal svoje ravnanje po objavi preiskovalnega poročila posebnega tožilca Roberta Muellerja. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je zavrnil kritike o njegovem domnevno spornem povzetku poročila.

Gre za poročilo o domnevnem vpletanju Moskve v predsedniške volitve v ZDA leta 2016, ki ga je Mueller spisal po skoraj dveletni preiskavi in ga je konec marca predal Barru. V povzetku na štirih straneh je Barr povzel, da preiskava ni odkrila, da je predsednik Donald Trump ali kdo iz njegove kampanje sodeloval v zaroti z Rusijo za vplivanje na predvolilno kampanjo leta 2016.

Mueller je ugotovil, da Trump ni neposredno sodeloval z Rusi. Ni pa poročilo opralo predsednika krivde zaradi oviranja preiskave.