V nafti, dobavljeni prek enega najpomembnejših naftovodov za srednjo Evropo, naftovoda Druzhba, so po poročanju tujih agencij zaznali presežne vrednosti organskih kloridov. Ti lahko med rafiniranjem postanejo jedki, zaradi česar so Poljska, Slovaška, Ukrajina in Madžarska začasno že prekinile odvzem sporne nafte.

Strokovnjaki so sprva menili, da gre za manjšo težavo, ki jo bo mogoče odpraviti v nekaj dneh, a se je izkazalo, da bo odpravljanje onesnaženja trajalo dlje časa, verjetno več mesecev.

Da je stvar resna, po ocenah tujih medijev dokazuje tudi dejstvo, da se je ruski predsednik Vladimir Putin v torek sestal s prvim možem državnega upravljavca naftovodov Transneft Nikolajem Tokarevim. Opozoril naj bi ga na veliko škodo, ki jo lahko Rusija utrpi zaradi težave.

Vzrok onesnaženja še ni znan, po ocenah Tokareva pa so težave verjetno posledica kršitve predpisov. V enem od podizvajalskih podjetij, ki zbira nafto manjših proizvajalcev, naj bi v naftovod poslali nafto, ki še ni bila pripravljena za prodajo. O zadevi so obvestili tudi rusko obveščevalno službo FSB.