Ekvador mu je sicer podelil tudi azil in državljanstvo, a Assange veleposlaništva ni mogel zapustiti in je tam bival sedem let. Že pred časom je postal bolj ali manj nezaželen, prejšnji mesec pa mu je Ekvador odvzel mednarodno zaščito in državljanstvo ter ga predal britanskim oblastem. Policisti so ga 11. aprila dobesedno odnesli z veleposlaništva.

Še isti dan ga je sodišče v Londonu spoznalo za krivega kršitve določil pogojnega izpusta, kar je sam sicer zanikal. Danes mu je bila izrečena kazen skoraj enega leta zaporne kazni oz. 50 tednov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Assange je v pismu, ki so ga prebrali danes na sodišču, zapisal, da se je leta 2012 znašel v težkih okoliščinah. »Naredil sem, kar sem mislil, da je najbolje ali morda edino, kar sem lahko,« je dodal. Opravičil se je tudi vsem, ki jih je s tem morebiti prizadel.

Že leta trepetal pred izročitvijo zaradi dela za Wikileaks

Njegov odvetnik Mark Summers pa je povedal, da je 47-letnika že leta strah, da bi ga zaradi dela za Wikileaks izročili ZDA. »Grožnje iz ZDA so vse zasenčile,« je poudaril.

Z Wikileaksa so v odzivu sporočili, da so šokirani nad odločitvijo. »Zelo nas skrbi, ali bo zaslišanje o izročitvi v Združenem kraljestvu pravično,« so zapisali na twitterju.

Assange se je na ekvadorsko veleposlaništvo umaknil ne toliko zaradi obtožb posilstva na Švedskem kot zaradi grožnje, da bi ga morda izročili ZDA, kjer se sooča z obtožbami izdaje zaradi objave zaupnih ameriških diplomatskih depeš leta 2010.

ZDA aprila zaprosile za njegovo izročitev

ZDA so po njegovem prijetju aprila že zaprosile Veliko Britanijo za njegovo izročitev. Uradno so ga obtožili zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning, tedaj še Bradleyjem Manningom, in sicer da ji je pomagal dešifrirati geslo računalniškega omrežja ameriške administracije. Za to mu grozi pet let zapora, vendar pa ni jasno, ali so to edine obtožbe, ali pa se kje skriva še kaka tajna obtožnica. Sprva se je govorilo celo, da bi bil zaradi veleizdaje lahko obsojen na dosmrtno ječo.

Sodišče naj bi ameriško zahtevo za izročitev Assangea obravnavalo že v četrtek. Ta postopek bo verjetno potekal dlje časa, ni pa zaenkrat še jasno, ali bo moral pred morebitno izročitvijo ZDA najprej prestati še omenjenih 50 tednov zapora v Veliki Britaniji. Od prijetja 11. aprila je sicer že v priporu.