Za Šarca so takšna druženja, kot je bilo današnje prvomajsko, pomembna za izmenjavo mnenj in za nekaj veselja, ki ga primanjkuje v Sloveniji. Včasih bi več problemov lahko rešili, če bi se jih lotili z dobro voljo in z manj jamranja, je dejal premier. Zdi se mu, da smo po 30 letih od osamosvojitve kakšno priložnost tudi zamudili. »Slovenija je lepa država, ima naravno bogastvo, veliko bogastva je tudi v njenih ljudeh. Vsi si želimo boljše življenje. V obdobju samostojne Slovenije se je marsikaj naredilo mimo tistega, kar smo pričakovali leta 1991, ko smo bili z večinsko večino za samostojno Slovenijo,« je dejal premier.

Po njegovih besedah se danes nekaterih podjetji zgolj spominjamo, mnoga podjetja so propadla, pa ne zato, ker ne bi imela česa ponuditi in ne zato, ker bi imela slabe delavce, ampak zato, ker jih je uničil pohlep nekaterih ljudi. Izrazil je tudi obžalovanje, da so propadle mnoge blagovne znamke in da so nekatera podjetja kupili tujci, potem pa jih zaprli. Če ne bilo tega pohlepa posameznikov, bi lahko imeli danes v Sloveniji še več podjetji v svoji lasti. Šarec je kot dovolj zgovoren primer izpostavil Adrio Airways, ki jo je želela kupiti Lufthansa, a se njeni lastniki s tem niso strinjali in so jo potem prodali nekemu skladu. »Danes se sprašujem, koliko časa bo še letela naša Adria,« pravi Šarec.

Za napovedana odpuščanja v Gorenju po Šarčevem mnenju niso krivi kitajski lastniki, ampak nekdo, ki se je prezadolžil in ni vodil podjetja na takšen način, da bi bilo dolgoročno vzdržno. »Zato nas danes tepe predvsem naša preteklost in zadnjih 20 ali 15 let. Ko se je želelo imeti vse več in se ni upoštevalo načela, da če nimamo, potem nima nihče, če pa imamo, pa imejmo vsi. Tako pa vedno so samo nekateri zategovali pas in vedno se je govorilo tako, kot se žal govori tudi danes,« je dejal.

Navezal se je še na 15. obletnico vstopa Slovenije v EU, ki jo praznujemo danes. »Ne glede na to, kaj slišimo, je EU vendarle nekaj dobrega in nekaj pozitivnega, če je vodena na način, da so vsi narodi enakopravni, enakovredni in lahko vsak pove svoje stališče. In Slovenija tam ima svoj glas,« je še dejal Šarec. Predsednik koroške regijske organizacije Skei Novak pa si želi živeti v državi, kjer bomo približno vsi enaki. »To smo nekdaj že imeli in z malo manj požrešnosti kapitala bi se lahko vrnili v te čase,« je dejal.

Prireditve širom Slovenije

Po prireditvah ob kresovih na predvečer praznika so se danes zvrstila tradicionalna prvomajska srečanja, ponekod tudi z udeležbo najvišjih predstavnikov države. Predsednik republike Borut Pahor je slavnostni govornik na prvomajskem srečanju v Opatjem selu, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer slavnostna govornica ob tradicionalni proslavi na Javorovici pri Šentjerneju.

Na ljubljanskem Rožniku je zbrane pozdravil ljubljanski župan Zoran Janković. na Celjski koči z nagovorom predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič. V uradu predsednika republike je danes, kot je to običaj ob državnih praznikih, dan odprtih vrat.

Sindikati sicer ob letošnjem prazniku izpostavljajo problematiko delovnega časa, ki se po njihovih opozorilih pri mnogih delavcih ne konča po osmih urah dnevno in 40 urah tedensko, delovnik pa se tudi zaradi digitalizacije v zadnjem času spet širi »v vse pore našega življenja«.

Na mednarodni praznik dela se delavci po vsem svetu spominjajo zatrtja delavskih protestov v Chicagu 1. maja 1886. Tamkajšnji delavci so zahtevali osemurni delovnik, pri tem pa jih je ovirala policija. V spopadu je bilo ubitih šest protestnikov.

Kongres ameriške zveze dela je leta 1888 sklenil, da razglasi 1. maj za delavski spominski dan v spomin na padle žrtve demonstracij dve leti prej. Za mednarodni praznik ga je razglasila Druga internacionala leta 1889 na zasedanju ob stoti obletnici francoske revolucije.