»Ko se danes, na predvečer evropskih volitev sprašujemo, kaj nam EU lahko da, moramo ugotoviti, da smo se znašli v položaju, ko Evropa potrebuje nas, ko mi lahko Evropi nekaj damo. In to je naš glas,« je dejal predsednik Pahor v pogovoru za STA, ki bo v celoti objavljen v sredo zjutraj. Spomnil je tudi, da je projekt združevanja Evropi prinesel tri četrt stoletja miru, blaginjo in napredek, za Slovenijo kot majhno državo pa je vitalnega pomena.

A zdaj se je EU znašla v zastoju, v prvi vrsti tudi zaradi migrantske krize, ki je ne zna razrešiti. To bo ena prvih nalog novega Evropskega parlamenta in nove Evropske komisije. »Če bomo pokazali, da znamo obvladovati ta problem, potem (...) se bo pokazalo, da evropske institucije na koncu vendarle rešijo še tako velike težave in da so učinkovite,« je dejal.

Tokratne evropske volitve bodo po Pahorjevih ocenah zgodovinskega pomena, saj se bo na njih odločalo, ali bo v Evropskem parlamentu »več tistih, ki so za več Evrope, ali tistih, ki so za manj Evrope«. Prepričan je, da bodo na evropskih volitvah kljub porastu nacionalističnih sil še vedno večino sestavljale proevropske sile.

»Kakršen koli bo že rezultat teh evropskih volitev, upam, da bo demokratična legitimacija čim višja. Potem pa bomo morali priti s svežimi zamislimi. Naslednjih pet let moramo izkoristiti za skok naprej. Nadaljnjih pet let zastoja si skoraj ne znam predstavljati,« je med drugim še dejal predsednik v pogovoru za STA.