Na prireditvi, ki jo organizirajo Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam in Konfederacija sindikatov javnega sektorja (KSJS), bodo zbrane nagovorili predsednica ZSSS Lidija Jerkič, predsednik Pergama Jakob Počivavšek in članica republiškega odbora Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Saša Kotar, sicer pristojna za področje bolnišnic.

Rdeča nit letošnjih nagovorov bo delovni čas. Kot je za STA dejala Jerkičeva, bi morala ne glede na vse še vedno veljati t. i. formula 888, ki pomeni osem ur za delo, osem ur za prosti čas in osem ur za počitek v vsakem delovnem dnevu.

"Sindikati opozarjamo, da se kljub preteklim 130 letom od prvih žrtev zaradi delovnega časa na tem področju ni zelo veliko spremenilo. Po številu opravljenih ur se je delovnik res skrajšal, a se v zadnjem času spet širi v vse pore našega življenja. Delamo več, kot je predpisano z zakonom, ne držimo se omejevanja nadurnega dela, delamo tudi ob koncih tedna in med prazniki," je opozorila.

Po njenih besedah je napočil trenutek, ko moramo oceniti, kam vodi takšna preobremenjenost z delom. Zavzela se je premislek o morebitnem skrajševanju delovnega časa, obenem pa pozvala k učinkovitemu inšpekcijskemu nadzoru spoštovanja predpisane dolžine delovnikov.

»Ne smemo pozabiti na prekarne delavce«

Po Počivavškovih besedah je vprašanje delovnega časa povezano z več vidiki. "Nekateri so tako primorani delati dlje, da si izboljšajo plačilo, pozabiti pa ne smemo niti na prekarne delavce, ki so mnogokrat prisiljeni delati dlje, saj nimajo pravne zaščite, na katero bi se lahko sklicevali," je opozoril.

Izpostavil je tudi vprašanje podaljševanja delovne aktivnosti, ki ga bo težko zagotoviti, če bodo zaposleni stalno opravljali nadure, saj bodo izčrpani. Tako kot Jerkičeva pa je opozoril še na sodobne tehnologije, ki omogočajo nenehno povezljivost ter s tem brišejo mejo med delom in prostim časom.

Da izkoriščanje in kršitev delavski pravic "ne sodita v naš čas", je v poslanici pred prvim majem poudarila tudi ministrica za delo Ksenija Klampfer. "Zato ob letošnjem prvem maju, prazniku dela, ko se spominjamo zgodovinskih dogodkov in vseh, ki so nam priborili delavske pravice, pozivam vse delodajalce k spoštovanju pravic delavk in delavcev, k ustreznemu plačilu in nagrajevanju ter k dvigu poslovne kulture in medsebojnih odnosov," so njene besede povzeli na ministrstvu.

Po nagovorih na današnji prireditvi in prižigu kresa bo sledila zabava s skupino Rock Partyzani. V sredo dopoldne bo na Rožniku tudi proslava, na kateri bo prisotne nagovoril ljubljanski župan Zoran Janković.