Uvodna preizkušnja 6-dnevne dirke po Romandiji se je izšla po željah slovenskih kolesarjev. Čeprav je večina uči oprtih v branilca naslova Primoža Rogliča, pa je danes najboljši čas dosegel član Bahrain-Meride Jan Tratnik, ki je izvrstno odpeljal vožnjo na čas. Tratnik je za progo malenkost krajšo od štirih kilometrov potreboval pet minut in šest sekund. Njegovemu času se je najbolj približal in Roglič, ki je na progi preživel le sekundo dlje kot reprezentančni kolega. Enak čas kot Roglič je postavil tudi Švicar Tom Bohli (UAE Emirates).

Na dirki po Romandiji nastopata tudi Simon Špilak in Luka Pibernik. Špilak je danes za Tratnikom zaostal 15 sekund in postavil 59. čas, Piberniku je ura na cilju pokazala zaostanek +0.24, kar je zadoščalo za 112. mesto.

Če so poznavalci Rogliča pričakovali pri vrhu, saj sodi v ožji krog favoritov za končno zmago, pa je precej presenetil 29-letni Tratnik. Letos je šele drugo sezono v ekipi na najvišji ravni, današnji uspeh na tako močni dirki, kot je po Romandiji, pa je zanesljivo eden večjih v njegovi karieri.

»Še sam sem presenečen. A verjel sem vase, vedel sem, da mi trasa ustreza. Osredotočil sem se na vožnjo, dal sem vse od sebe in rezultat je tu,« se je veselil Tratnik in dodal: »To je prva zmaga na ravni WorldToura, tako da je res nekaj posebnega. Pa še Primoža sem premagal, običajno je on spredaj.«

Za vodilno trojko je bil še eden od favoritov za zmago, Rogličev sotekmovalec Nemec Tony Martin, ki bo imel pred nadaljevanjem štiri sekunde zaostanka. Peti pa je bil z enakim zaostankom Britanec Thomas Geraint (Sky).

V sredo bodo kolesarji imeli na sporedu prvo etapo, iz Neuchatela do Le Chaux-de-Fondsa, ki bo na 170 kilometrih ponudila tudi razgibano traso s precej vzponi.