V soboto zjutraj se je približno petdeset posameznikov zbralo v skupnostnem domu v mestu San Fernando v bližini Los Angelesa, da bi se javili v tako imenovani »kliniki za izbris,« ki mesto obišče vsakih nekaj mesecev. To je brezplačna storitev za vse, ki iščejo umik ali zmanjšanje svojih kazenskih evidenc. Za dolgim pultom jih je pričakala skupina odvetnikov, ki so se izbrisa lotili pro bono - brez plačila. Kazenska evidenca večine prisotnih je vsebovala obsodbe, povezane s konopljo, ki je od spremembe zakonodaje leta 2016 v tej zvezni državni ZDA spet zakonita. Kot del novega zakona imajo tisti, ki so bili predhodno obsojeni, zdaj pravico do izbrisa obsodb, povezanih s konopljo, iz svojih kartotek.

Ocenjuje se, da je v Kaliforniji približno milijon posameznikov, ki imajo v kartoteki obsodbe, povezane s konopljo. Danes jim ti zapisi - kljub temu, da konoplja več ni nezakonita - povzročajo probleme pri iskanju zaposlitve in stanovanja, saj ponudniki pogosto zahtevajo kazensko neomadeževano preteklost. Kljub temu je od spremembe zakona za izbris kazenske evidence zaprosilo le manj kot tri odstotke ljudi, ki tovrstne obsodbe v svojih evidencah imajo. Nekateri z možnostjo izbrisa niso seznanjeni, drugi je prestrašil zapleten in dolgotrajen postopek. Da bi pomagal tistim, ki se na »kliniko« niso javili sami, je okrožni odvetnik v San Franciscu George Gascon pričel ročno pregledovati kartoteke posameznikov, ki so upravičeni do izbrisa, in hitro ugotovil, da bo delo trajalo predolgo. Zato je pomislil na avtomatizacijo.

V nekaj minutah do pomoči več kot osem tisoč posameznikom

Na pomoč je povabil predstavnike nevladne organizacije Code For America. Ta se ukvarja s tehnološkimi rešitvami za zastarele sisteme, ki jih uporablja ameriška vlada. Skupina je ustvarila orodje z imenom Clear My Record, ki lahko s pomočjo prepoznavanja znakov analizira besedilo v sodnih dokumentih in tako mnogo hitreje kot človeško oko prebere skenirane dokumente. Algoritem je zamenjal proces, ki se je na »klinikah za izbris« pred tem izvajal ročno. S pomočjo neobdelanih podatkov je Code For America le v nekaj minutah odkril 8.132 kazenskih evidenc, upravičenih za izbris. Zanje je lahko sodnik v začetku meseca s podpisom potrdil izbris in posameznikom olajšal življenje.

Delo Code for America sega tudi na druga področja. S pomočjo algoritma je, na primer, poenostavljen tudi proces za pridobivanje socialne pomoči v nujnih primerih. Obenem se algoritem uporablja tudi v procesu pridobivanja olajšav pri prehrani, ki je tako skrajšan z manj kot ene ure na le osem minut. »Delamo za ljudi, ki najbolj potrebujejo vlado, ker so to tudi ljudje, ki pogosto od vlade dobijo najhuje,« je dejala ustanoviteljica organizacije Code For America Jennifer Pahlka.