Zadnji izmed sodnih duelov korporacija – posameznik se dogaja v zahodni indijski državi Gujarat, kjer je svetovna korporacija PepsiCo zaradi domnevnega kršenja patentnih pravic tožila štiri majhne kmetovalce. PepsiCo trdi, da so kmetje brez vedenja in dovoljenja korporacije sadili sorto belega krompirja, ki ga je korporacija zaščitila s patentom. Od kmetov zahteva plačilo odškodnine v višini približno 600 tisoč ameriških dolarjev.

PepsiCo bo zahtevo po plačilu odškodnine umaknila, če kmetje podpišejo pogodbo z zavezo, da bodo prenehali saditi to določeno sorto semen ali pa, če podpišejo standardno pogodbo o sodelovanju s korporacijo. Ob podpisu pogodbe bi kmetje v prihodnje semena kupovali od korporacije in tudi njihova prodaja bi tekla pod njenimi pogoji. Po besedah PepsiCo bi pogodba kmetom omogočila »dostop do višjih donosov, višjo kakovost proizvodov, najboljše možno usposabljanje in boljše prodajne cene,« poroča RT. Tudi sama tožba naj bi bila namenjena zaščiti drugih kmetov, ki so pogodbo o sodelovanju že podpisali.

Zakon na strani kmetovalcev

V petek, ko je stekla sodna obravnava, so kmetje poravnavo izven sodišča zavrnili. Eden izmed njih Vindo Kumar Ishwar Bhaije je za medije pojasnil, da bi bil sprejem ponudbe napaka. »Upamo, da bomo dosegli pravico, pritisku multinacionalne družbe se ne bomo predali,« je dejal. Tudi po besedah zagovornika kmetov Aananda Yagnika je tamkajšnja zakonodaja na strani kmetovalcev, PepsiCo si po njegovih besedah izmišljuje in prireja zakone za svoje potrebe.

Podobnega mnenja je tudi aktivistka Zavezništva za trajnostno in holistično kmetijstvo (Alliance for Sustainable and Holistic Agriculture)Kavitha Kurungati. Kot je pojasnila za RT, se je Indija od vstopa v Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO) zavzemala za močno zaščito tradicionalnega načina vzgajanja novih sort, ki se ga indijski kmetovalci poslužujejo že od nekdaj. »V tej državi imamo na deset tisoče različnih sort semen zato, ker so bili kmetje odlični rejci. Vedeli so, kako ustvariti semena in kako jih ohraniti. Indijski zakonodajalci so prepoznali, da je treba pravice kmetov ohraniti na enaki ravni ali višji od pravic sodobnih korporacij, ki vzgajajo svoje sorte,« je pojasnila. Kot je dodala, je kmetom v Indiji po zakonu dovoljeno tudi prodajanje patentiranih semen, kot so semena v središču PepsiCo tožbe, dokler ne kršijo blagovne znamke korporacije.

Široka podpora in pozivi k bojkotu korporacije

Kmetje, ki so se odločili za sodni upor, pri tem uživajo močno podporo indijskih oblasti in ljudstva. Mnogi odškodnino, ki jo od kmetov zahteva PepsiCo, vidijo kot absurdno visoko. Ker je kmetje nikakor ne bi mogli poravnati, gre spor najlažje razumeti kot poskus ustrahovanja PepsiCo, da bi se kmetje pridružili podjetniški shemi korporacije. Po besedah enega izmed njih so predstavniki korporacije kmete v preteklosti že obiskali, jih spraševali o sortah, ki jih gojijo in njihovo delo tudi snemali. Ko so kmetje zavrnili sodelovanje, se je PepsiCo odločila za sodno pot.

V zadnjih dneh so se v izrazu podpore na spletu pojavili tudi pozivi k bojkotiranju izdelkov PepsiCo, ki jih na družabnih omrežjih lahko najdemo pod ključnikoma #boycottpepsico in #boycottlays. Zgodba naj bi se na sodišču zaključila 12. junija. Po besedah Kurungatijeve je veliko možnosti, da bodo kmetje ob porazu korporacije zahtevali še nadomestilo zaradi nadlegovanja.

Korporacija PepsiCo je sicer najbolj znana po istoimenski pijači Pepsi, proizvajajo pa tudi druge sladke gazirane pijače, športno pijačo Gatorade in prigrizke, kot sta čips Lay's in Doritos. Posluje v več kot dvesto državah po svetu, glede na svoje neto prihodke pa velja za drugo največje podjetje na področju prigrizkov in pijač na svetu.