Vremensko pestri praznično-počitniški dnevi se bodo odražali tudi v spremenljivih voznih razmerah na naših cestah. Še posebej na sončna praznična dneva lahko pričakujemo tudi močno povečano gostota prometa, več motoristov, kolesarjev in drugih udeležencev v prometu, zato dodatna previdnost ne bo odveč, so v današnjem sporočilu za javnost opozorili na agenciji in udeležence v prometu pozvali k potrpežljivosti.

Spomnili so, da se ob praznovanjih pogosto posega po alkoholu, zaradi katerega se zmanjšujejo sposobnosti varnega sodelovanja v prometu, kar vpliva na zaznavo, odzivni čas, predvidevanja in razumno presojo ter odločanje. Tako so vse udeležence v prometu na agenciji pozvali k odgovornosti, da si s praznovanj zagotovijo alternativne prevoze oz. naj vozijo samo vozniki, ki niso zaužili alkohola. Kar četrtina prometnih nesreč s smrtnimi žrtvami in huje poškodovanimi je namreč povezana z alkoholom v prometu.

Poleg alkohola pa so v prometu lahko usodni tudi drugi dejavniki tveganja, kot so neprilagojena hitrost, neuporaba varnostnega pasu, uporaba mobilnega telefona, slaba vidnost pešcev in kolesarjev v mraku in ponoči. Agencija za varnost prometa zato vsem svetuje: »Udeleženci v prometu, upoštevajte cestno-prometna pravila in razmere na cesti, predvsem pa bodite razumni in strpni, saj odgovorno ravnanje in sodelovanje v prometu lahko preprečita marsikatero nesrečo.«