Rekreativno uživanje konoplje je v nekaterih zveznih državah ZDA dovoljeno že več let, zato na dan prihaja vse več raziskav o vplivih legalizacije na vsakdanje življenje. Eno od področij je tudi varnost na cestah. Nedavna anketa ameriške javne radiotelevizije PBS in portala Buzzfeed News je pokazala, da je skoraj polovica uživalcev konoplje prepričanih, da so pod vplivom varnejši vozniki. Čeprav se zdi, da je to prepričanje izvito iz trte in že samo po sebi nevarno, pa raziskave kažejo, da vsaj v nekaterih vidikih njihovo stališče ni povsem zgrešeno.

Glavna psihoaktivna substanca v konoplji THC dokazano zmanjšuje zmožnost zaznavanja časa, hitrosti in zbranosti, ki so ključnega pomena za varno vožnjo. Je pa raziskava, objavljena v reviji American Journal of Addiction leta 2010, ugotovila, da uživalci konoplje za negativne učinke kompenzirajo z nekaterimi strategijami za varnejšo vožnjo. Da so kadilci marihuane za volanom previdnejši, so ugotovili tudi pri ameriškem državnem uradu za varnost na avtocestah. V poročilu, ki so ga leta 2017 predstavili ameriškemu kongresu, so zapisali, da so kadilci marihuane v simulatorjih vožnje vozili pri nižjih hitrostih (celo nižjih od omejitve hitrosti) in z večjo varnostno razdaljo v primerjavi z vozniki, ki so vozili pod vplivom alkohola. So pa uživalci konoplje imeli težave ostati na svojem pasu, kar je roko na srce precej resna težava.

Bolj previdna vožnja v kombinaciji z zmanjšano zmožnostjo vožnje bi lahko bila tudi razlog za zanimive statistične podatke o nesrečah v ameriških zveznih državah, kjer je konoplja legalizirana. Raziskave so namreč pokazale, da se je število prometnih nesreč od legalizacije konoplje sicer povečalo, se pa v tem obdobju ni povečalo število prometnih nesreč s smrtnim izidom v primerjavi z zveznimi državami, kjer konoplja ni legalizirana.