Singleton je 17. aprila doživel kap in bil vse odtlej v stanju umetne kome, ki ga je ohranjala pri življenju. Družina se je naposled odločila, da ga odklopijo z aparatur. »John je umrl v miru, obkrožen z družino in prijatelji,« so v ponedeljek v sporočilu za javnost zapisali njegovi bližnji.

Thomas Schlamme iz ameriškega združenja režiserjev je ob novici zapisal: »Naša srca so danes težja, žalujemo ob tej grozni izgubi.« Oglasili so se tudi z Ameriške filmske akademije, ki podeljuje oskarje: »Bil je najmlajši nominiranec za oskarja za režijo in v navdih vsem. John Singleton, zelo te bomo pogrešali.«

Njegov največji uspeh Boyz n the Hood

Singleton je za film Boyz n the Hood napisal tudi scenarij ter film produciral. Film temelji na odraščanju v nevarnem predelu Los Angelesa South Central, v njem sta zaigrala Cuba Gooding Jr. in Ice Cube. Postal je uspešnica pri kritikih in v kinodvoranah, na festivalu v Cannesu pa je bil deležen 20-minutnih stoječih ovacij.

Kasneje takšnega uspeha režiser ni ponovil. Med drugim je režiral še drugi del franšize Hitri in drzni, naslovljen Prehitri in predrzni (2003), film o nasilju nad temnopoltim prebivalstvom Rosewood (1997) ter filme Higher Learning (1995), 4 bratje (2005) in Ugrabljen (2011). V zadnjem času se je kot režiser posvečal predvsem serijam tudi sicer pa je veliko delal za televizijo.